A szenvedélybeteg szülők okozta gondokra kell figyelni az alsós osztályokban, de a megelőzés is itt kezdődik. Sokaknak ugyanakkor már az is megdöbbentő, hogy egyáltalán már az alsós iskolában el kell kezdeni a függőséget okozó szerek elleni védekezést. Gyakran találkoznak az addiktív szerekről való hiányos tudással a szakemberek a felnőttek, tanárok körében is, ami a megoldás egyik legnagyobb akadálya. Éppen ezért a szentjánosi alsó tagozat kérésére tartott előadást a tanároknak a mosonmagyaróvári DrogPont Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálat a szünet előtti utolsó héten. Bemutatták a kábítószer és a különböző függőséget okozó szerek használatának jeleit, hatásait.

Kisiskolás korban elsősorban a szenvedélybeteg szülők okozta gondok jelentenek problémát – a dohányzástól az alkoholon át a kábítószerekig. Budainé Dobos Éva, a DrogPont egyik szakembere a JTV-nek elmondta: – „Az előadás során főként a szenvedélybeteg szülők okozta problémákra tértünk ki, hogy az milyen hatással lehet a gyermek viselkedésére, iskolai teljesítményére és hogyan vehetik észre ezeket a jeleket, valamint hogyan lehet őket kezelni. Fontos mindig a nyugodt és megértő légkör kialakítása, és hogy a gyermekkel bizalmi kapcsolat alakuljon ki.”

 

 

A szakemberek elmondták, különböző szerek, szerhasználó családtagok milyen hatással lehetnek a gyermekre, mik azok, amiket lehet már iskolában is észrevenni. A gondokat pedig megértéssel, bizalommal kell megoldani, hangsúlyozta Dobos Éva. – „Már e korban sokat tehet a pedagógus a droghasználat megelőzéséért, ha megfelelő viselkedésformát alakít ki, és főleg, ha tudása megfelelő e területről. Ebben azonban jellemzően rossz a helyzet hazánkban. A “rossz” viselkedés mögött legtöbbször otthoni problémák, nehézségek húzódnak meg, melyet a gyermek az iskolában próbál levezetni, sokszor ezzel is felhívva magára a figyelmet. Ezen felül azért is fontos a szenvedélybetegségről beszélni a pedagógusokkal, hogy a kisiskolás gyermekekben ki tudják alakítani azokat a viselkedési formákat és problémamegoldó stratégiákat, amelyek majd a későbbiekben segítik őket abban, hogy a számukra megfelelő döntéseket tudják meghozni. Például ne mondjanak igent olyan helyzetekre, melyekben amúgy nem vennének részt, de a beilleszkedés, elfogadás érdekében bele mennek. Ez nem csak a cigarettára, kábítószerre, alkoholra vonatkozik, hanem esetleges bűncselekményekre, erőszakos viselkedésre is.”

Az előadásnak jövőre lesz is folytatása az iskolában. A DrogPont Mosonmagyaróváron és a hozzá tartozó 26 településen végzi munkáját, minden iskola fordulhat és sok fordul is hozzájuk. Ősszel egy térségi kábítószerügyi egyeztető fórum is alakult a járásban, az önkormányzatok, így Jánossomorja részvételével is. Ez is segítheti, hogy összefogva, hatékonyabban lépjünk fel a függőséget okozó szerekkel szemben.

JTV
2015. december 29.

-hirdetés- -hirdetés-