Jövőre akár városi prevenciós program is indulhat. Az egészséges életmód és a rendszeres szűrővizsgálatok lennének ugyanis a legfontosabbak, hogy javítsunk megdöbbentő halálozási mutatóinkon – erre hívják fel a figyelmet az orvosok és az önkormányzat is. Mint arról korábban beszámoltunk, Jánossomorján több betegségben is jóval többen halnak meg az országos átlagnál.

A pontosan vezetett vérnyomásnaplóból is már sok mindenre fény derülhet, így elkerülhető lehet a súlyosabb, szív- és érrendszeri megbetegedés. Ez is egy vezető halálok városunkban, derült ki egy nemrég készült felmérésből. Ahogy arról már beszámoltunk, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakemberei vizsgálták a halálozási tényezőket, amiből kiderült, hogy Jánossomorja különösen veszélyeztetett település. A jánossomorjai férfiak összhalálozása 16 százalékkal haladja meg az országos átlagot, és a nők 21 százalékkal állnak az átlag felett.Pedig javíthatnánk is ezen a statisztikán, ha figyelünk azokra a rizikófaktorokra, amik növelik a betegségek kialakulásának esélyeit, ahogy ezt a felmérés is kimutatta.

„Az első az elhízás, a másik a dohányzás, a harmadik dolog ez a kezeletlen magas vérnyomás betegség, a kezeletlen cukorbetegség, a stressz és a mozgásszegény életmód. Most itt a hatból mindjárt négy olyan dolog van, amin a beteg tud segíteni.” – mondta el Dr. Mihályi Zsuzsanna, háziorvos. Vérnyomást mérni, elkezdeni a fogyókúrát, a sportolást, letenni a cigarettát – már ennyivel is sokat tehetünk a szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülése érdekében. Kiemelte a média és az oktatás szerepét is, hogy minél korábban és minél több helyről jussanak egészséggel kapcsolatos információkhoz az emberek.

 

 
A megelőzés lenne fontos, erre hívja fel a figyelmet a doktornő. Ezért is szerveznek rendszeresen szűrővizsgálatokat, egészségnapokat, amin városunkban sajnos mindig nagyon kevés a résztvevő. A vizsgálatokon való rendszeres részvétellel is eltűnhetne Jánossomorja a kiemelten rossz egészségi állapotú települések közül. Sajnos egyfajta struccpolitikát folytat az emberek többsége, így aki nem beteg vagy akinek nem jár le a jogosítványa, az nem megy el orvoshoz. Pedig ezekkel a fájdalommentes vizsgálatokkal sok betegség megelőzhető lenne.

 

Dr. Nagy Mária és Dr. Mihályi Zsuzsanna egy korábbi helyi prevenciós előadáson

„El kell mennünk egy vérvételre, ami kapcsán egy székletvér-vizsgálat is történik, mert az emésztőszervi daganatoknak ez a legfontosabb indikátora. Ha elmegy a beteg egy mellkasröntgenre, egy hasi ultrahangvizsgálatra, emellett, hogyha nőbetegről beszélünk, akkor egy nőgyógyászati vizsgálatra, egy mammográfiára, férfibeteg esetén, mondjuk 60 év felett urológushoz. Ha ezeken a vizsgálatokon keresztülmegy, akkor elmondhatjuk, hogy megtett mindent azért, hogy kiderüljön, hogy van-e olyan betegsége, ami aggasztó, és amit minél hamarabb elkezdünk kezelni, annál hamarabb ki lehet belőle gyógyulni.” – mondta el a doktornő.

Ezeket a vizsgálatokat évente el kellene végeztetni, így az emésztőrendszeri daganatból, de a legtöbb rákos betegségből is meg lehet gyógyulni, ha azt időben észreveszik és kezelni kezdik. Ezzel – mutat rá a felmérés is – a női daganatos megbetegedések 59%-a, míg a férfiaké 62%-ban megelőzhető vagy elkerülhető lenne.

 

 
Sajnos nem csak városunk, de Magyarország is vezet. Az Európai Unióban másodikak vagyunk a vastagbélrák előfordulásában, de nálunk halnak bele a legtöbben ebbe a betegségben. Hazánkban ez a második leggyakoribb halálok. Mivel a mosonmagyaróvári kórház sikeres prevenciós programokat folytatott már korábban, az önkormányzat felvette a kapcsolatot az ottani szakemberekkel, hogy egy jánossomorjai szűrőprogramot dolgozzon ki, az önkormányzat támogatásával. „A költségvetés elkészítéséig biztos, hogy kiderül, hogy kell-e ehhez forrás, véleményem szerint kell, ha nem is nagy forrás, de biztos, hogy kell ehhez is forrást rendelnünk.” – mondta el Lőrincz György polgármester. Nem késlekedik tehát a megoldás, de az emberek hozzáállásán nagyon sok múlik, mondták az illetékesek: A folyamat várhatóan hosszú lesz, viszont sokat nyerhetünk rajta, ha komolyan vesszük egészségünket.

Iván-Varga Veronika – JTV
2015.12.17.

-hirdetés- -hirdetés-