Szent Miklós püspök jószívűségére emlékezünk Mikulás napján. Az adományozó szent nem az ajándékvárásra, sokkal inkább az ajándék adásának örömére tanít bennünket. Miklós, azaz a Mikulás azóta is meglátogatja a gyerekeket évről évre – így történt Jánossomorján is.

 

Hosszú hétvégét töltött Jánossomorján a Mikulás: a zenebölcsibe már csütörtökön ellátogatott. A kicsik szüleikkel, nagyszüleikkel énekelve, fejlesztő tornákkal, mondókákkal készültek a nagyszakállú első látogatására. A gömbölyű zsákból pedig mindenkinek került ajándék. Sőt, az igazán bátrak még a télapó szakállát is megsimogathatták. A fejlesztő szakkörön 15 pici vesz részt, sok a visszatérő és az új csatlakozó is. Hagyomány, hogy minden éven a csoportban is tartanak Mikulásünnepséget, ami élmény a gyerekeknek és közösségi összejövetel a szülőknek, nagyszülőknek.

 

Fotógalériák a képekre kattintva!

 

Ovikban

 

Pénteken már az ovisokhoz érkezett a Télapó. Kora reggel a pusztasomorjai oviba zörgetett be. Még a megszeppent gyerekek is hamar barátjukká fogadták, főleg, mikor megtudták, hogy nem is volt közöttük rosszcsont. Tévéstábunk épp a helyszínen volt, amikor világraszóló botrányként a Télapó varázsszákjából idő előtt elfogyott az ajándék. Ám szerencsére az ovisok összefogtak és varázsolni kezdtek. Persze voltak rutinos, több Mikulást látott ovisok, akik már nem izgultak annyira, hiszen tapasztaltak voltak a zsáktelítés mágiájában.

 

 

A jánosi oviban is az óvónők várták mesejátékkal a Mikulást. Itt a kis segítő krampuszok olvasták el az ovisok leveleit – bizony nem kis kritikával. A tulipán csoportot is huligán csoportnak olvasták, nem is alaptalanul. Dorgálást kaptak az eleven, rosszalkodó gyerekek. A megérkező Mikulás azonban rendet teremtett a krampuszok között, elmondta, mindenkiben sok-sok jóság rejlik, az a kis rosszcsontkodás meg jóvátehető. Többen meg is ígérték, hogy mostantól jó gyerekek lesznek, megfelelve Télapó elvárásainak. A Télapó ezután a csoportokban ajándékozta meg a gyerekeket. A bátrabbak segíthettek is neki. A varázslás itt is segített csomagokat újból elszámoló krampuszok hibáján, akik talán a számtan tanulásánál voltak huligánok.

 

 

Hogy a Télapó micsoda varázserővel bír, azt az is jelezte, hogy egyszerre két helyen is megajándékozta a gyerekeket – bár ebből a tulajdonságából bizony Televíziónknak is televarázsolhatná a zsákját. Péteren ugyanis ugyanebben az időben az óvónők kedves mesejátékkal készültek. Eljátszották, hogy az erdei állatok miként várják az oly kedves öregapót, aki ajándékot rejt a kisuvickolt cipőkbe. Persze Télapó sem ma kezdte a szakmát, a rosszcsontoknak most is tartogatott a zsákjában némi jóságra való ösztönzést. A gyerekek versekkel, dalokkal fogadták, és itt mindenki a bátrak közé tartozott és sokan kedvesen megsimogatták az ajándékhozó apókát.

 

Iskolában

 

Az alsós iskolások a művelődési házban egy táncos, mesés műsorral köszöntötték a Mikulást. A nagyobbak már az ajándékadásra is figyeltek. A műsor egyik történetében egy gyerekcsoport Mikulásnak öltözve lépett akcióba, hogy maguk ajándékozzák meg barátaikat, és bár viccesen és sután sikerült, az ajándékozó szeretet iskolapéldáját adták.

 

 

 

De az ünnep eredetét is kutatták a kis előadók. Történeteik között bemutatták Szent Miklós püspököt. Az ókori szent saját vagyonát osztotta szét a környék rászorulói között, titokban. A gyerekeket megérintette a tanulságos történet, így műsoruk is leginkább az ajándékozás öröméről szólt. Ezért pedig a Télapó is hálás volt. A műsor végén mindenkinek csokival kedveskedett.

 

Művelődési házban

 

Vasárnap délután a jánossomorjai művelődési házban búcsúzott a Télapó a várostól. Itt is kézműveskedés, játékok és izgalmas mesejáték várta a gyerekeket, ecsetből készíthettek Mikulást, otthoni karácsonyi díszeket készíthettek a gyerekek óvónők és szülők irányításával. Egy mesejátékot is láthattunk, ahol az annyira hiányolt hóesés érdekében indulnak kalandos útra a gyerekek a Télapó és krampusza segítségére sietve, és keresik fel a csodás mesealakokat, akik segítenek nekik, hogy eleredjen a havazás. A Télapó pedig újra csak ajándékokat osztogatott, meghálálva a gyerekek jóságát, és jóra ösztönözve azokat, akiknek még jövő ilyenkorig van dolgozni valójuk azért, hogy ne kapjanak virgácsot.

 

 

A művelődési ház függönyén látható az a gyűjtemény, ami az iskolák és óvodák gyerekei dobtak bele a kihelyezett postaládákba. A rajzokat a Mikulásnak küldhették el a gyerekek, aki egytől egyig megcsodálta azokat, majd fájó szívvel, de a kultúrház dolgozóira bízta, hogy mások is láthassák a gyönyörű képeket az ünnepek alatt.

 

 

Újrónafőn és Hanságligeten

 

Újrónafőn civilek fogtak össze, hogy mikulásozhassanak a település gyerekei. Szombaton műsorok, foglalkozások és persze ajándékok is várták a kicsiket a Motoros Szív a Gyerekekért szervezet rendezésében. Közel száz gyerek arcára tudtak mosolyt csalni. A település apraja-nagyja megmozdult és jó hangulatú délutánt tölthettek együtt, zenével, játékokkal, és persze a Télapóval. A rendezvényen részt vettek a jánossomorjai lakásotthon gyerekei is, akikkel a szervezet régóta segítő kapcsolatot ápol. A rendezvényt az önkormányzat és több cég, köztük jánossomorjai társaság is támogatta.

 

 

Hanságligeten is mikulásnapot rendeztek a lakók vasárnap. Itt délutáni játékkuckóval kezdtek. Kora este pedig kis lámpás menet járta be az utcákat, ezzel hívogatva a Mikulást, aki hamarosan ajándékokkal érkezett. Az itt lakók egy csoportja már tavaly elhatározta, hogy saját maga, civil kezdeményezésre szerez rendezvényeket, hiánypótlóan erősítve a közösséget. Felvették a kapcsolatot az önkormányzattal és a lakók közül is igyekeznek megmozgatni minél több embert. A mikulásozás már nem az első rendezvényük volt.

(Hanságligeti fotókat hamarosan közlünk!)

 

HT – JTV

-hirdetés- -hirdetés-