Rekordmagasságra nőhet a város idei adóbevétele, ami főként a helyi cégek sikereit jelzi. A város mégis adót emel jövőre, mindezt azonban leginkább azért, hogy ellenőrizhesse a trükkösen kiadott helyi albérleteket.

Minden eddiginél magasabb lehet a város idei évi adóbevétele. A tavaly már csúcsmagasságra szökött, 500 milliós iparűzési adóbevételt is túlszárnyalni látszik az idei. A város teljes adóbevétele pedig megközelítheti a 700 millió forintot. Ez egyrészt jó tervezést és gazdálkodást mutat, másrészt pedig azt, hogy a helyi cégek jól működnek, biztos megélhetést remélhetünk Jánossomorján.

 

 

Ennek ellenére, vagy épp ezért két adót is emelt az önkormányzat, van, amit duplájára. Növekszik az építményadó és a kommunális adó is, mégpedig azért, mert ez az eszköz az önkormányzat kezében, hogy ellenőrizze, féken, vagy egyáltalán számon tartsa az elmúlt években elharapózó illegális albérlet-kiadásokat, vendégmunkás-szállásokat. Illetve közvetetten eredményezheti azt is, hogy az itt megszállók, feketézők is hozzájáruljanak a közös kasszához.

Ezért a magánszemélyek által kiadott lakásokat építményadó alá vonja, hasonlóan a vállalkozásokhoz, de kisebb összeggel. Vagyis, aki nem életvitelszerűen él a lakásában, hanem például kiadja, az fizet jövőre. Ennek az összege négyzetméterenként 500 forint lesz évenként. A város nem tudja, hogy ez hány ingatlant érint majd, ez csak a jövő év végén derül ki.

 

Az intézkedések másik ága a kommunális adó emelése, amiért 1990 óta 1500 forintot fizet minden tulajdonos lakás céljára használt ingatlana után. Ez a megye legalacsonyabb ilyen adója, 4000 forint alatti senki nincs, hangsúlyozták a képviselők. Ezt az összeget most ezt bőven megduplázták, 3500 forint lesz a lakás után befizetett kommunális adó. Voltak azonban az emelés ellen szólók is, akik szerint ez túlzott teher, és a költségvetésnek nincs rá szüksége. Dr. Kurunczi Károly képviselő, korábbi polgármester éveken át ezen adónem szinten tartása mellett állt ki, ahogy tette most is, mondván, erre Jánossomorjának nincs szüksége. Most alulmaradt a szavazásban.

A testület megszavazta az emelést, de a lakók számára több kedvezményt is kínálnak, így például mentesülnek az egyedül élő idősek, a rászorulók pedig kérhetik az adó elengedését is a jegyzőtől.

Lőrincz György polgármester elmondta, a kommunális adó filozófiája az egyes ember hozzájárulása a közérdekű fejlesztésekhez. Ami nemcsak a helyi cégek, hanem a magánszemélyek feladata is. A kommunális adó bevételét azonban csak a közművekkel kapcsolatos fejlesztésekre, utakra, csatornákra, járdákra költheti az önkormányzat. Ezzel pedig minden itt lakó, vagy megszálló hozzájárul a város szépítéséhez. Az emelést azért is látta szükségesnek a testület, mert bár hiába rekordszagú a bevétel, tendencia, hogy egyre több az állami elvonás, az átruházott működtetői feladat.

A következő évi adókat minden év decemberéig módosíthatja az önkormányzat. A változtatás már tavaly is felmerült, azonban akkor még nem emeltek. Május óta a hasznos változtatásokon dolgoztak a szakemberek. Tavaly ilyenkor az idegenforgalmi adóztatás is felmerült, amit a vendégéjszakák után fizetnek a megszállók, azonban ehhez most nem nyúlt az önkormányzat.

Az ülésen kiderült, két darab szálláskiadással foglalkozó vállalkozás jelentkezett be eddig az önkormányzathoz Jánossomorján. Így a többi magánszemélyként végzi ezt a tevékenységet. Ennek szabályosságát pedig jórészt csak az éves adóbevallások után lehet ellenőrizni.

HT

2015. december 1.

-hirdetés- -hirdetés-