Az első világháború helyből bevonult katonái a világháború sok-sok távoli harcterén nyugszanak. Sorsukkal ismertette meg a népes hallgatóságot Veres Dávid, a téma kutatója péntek este a Helytörténeti Gyűjteményben. Az előadás mellett kiállítás is nyílt, tablókon nézhettük végig a bevonulók, az elesettek életútját, bepillanthattunk a háború alatt helyben működő hadikórház mindennapjaiba. A kiállított tablók Hoffka Helga munkáját dicsérik.

 

Fotógaléria a képekre kattintva!

Veres Dávid családi kötődése miatt kezdte el a téma feldolgozását, ma már hat éve kutatja a témát és dolgozik a helyi hősi halottak emlékének megőrzéséért. Az első világháborús adatok között sok a fehér folt, a kutatás nehéz. Pusztasomorján például kilenc hősi halott nevét még nem tudjuk. Ugyanakkor mindig kerül elő egy-egy új adat, tárgy a nagy háborúból, a kiállítás számára is többen küldtek be háborús emlékeket. A kutató kéri is a lakosokat, olvasókat, hogy amennyiben e témához kapcsolódó története, fotója, tárgyi emléke van, keresse fel őt.

 

Jánossomorja településrészeiről összesen közel 1500 férfit vonultattak be a háború 5 éve alatt. 250-en estek el, de a hadirokkantak, sérüléssel hazatérők száma ennek sokszorosa. Mosonszentjánoson 1937-ben örökítették meg emlékművön a falu áldozatainak neveit, valamint ekkor készült a Hármashalom. Az emlékművek mellett a múlt században emlékfasor ültetésével is emlékeztek az áldozatokra. Mosonszentpéteren, az 1924. október 5-én felavatott, majd a második világháborús áldozatokkal 1993-ban kiegészített emlékművön 118 első világháborús hősi halottat említenek hadszíntér és év szerinti bontásban. A legtöbben, 62-en Oroszországban vesztették életüket. Az olasz fronton 46-an, a szerb és román harcszíntéren összesen 14-en.  Az önkormányzatnál fellelhető holttá nyilvánítási iratokból 1914 augusztusa, és az önálló mosonszentpéteri anyakönyvezés 1950-es megszűnése közti iratokban 50 katonáról és halálozási körülményeiről találni információt. Pusztasomorjáról az első világháborúban mintegy 200 férfi vett részt, közülük 30-an haltak hősi halált, őket 10 hadiözvegy és 35 hadiárva siratta. E férfiak egy részének neve még ismeretlen.
– „Egy újabb név, fénykép, vagy adat az elesett katonákról bármikor előbukkanhat, legutóbb például két hete derült fény a 21. somorjai elesettre. Somorján például neveket sem tudtunk korábban, csak azt, hogy 30-an haltak meg, Az emléktáblára tavaly 19 név került, azóta ez már kettővel bővült, az 1918 októberében elhunyt Sipőcz Pállal és Fördős Vendellel. Hogy mikor lesz meg a teljes lista a 30 névvel, egyelőre tippelni sem tudok, de már ezt is mindenképpen sikernek tekintem, ahogy a tavaly felállított somorjai emléktáblát is.” – mondta el Veres Dávid.

Eltérések más miatt is mutatkozhatnak számok és nevek között, ennek az oka névelírás is lehet, a szibériai fogolytábor cirill betűs listákról magyarra visszafordított német helyesírású neveknél szinte mindig történik valami elírás, létszámban pedig nem egyértelmű, hogy például Mosonszentpéteren, vagy külterületi tanyán élőről van szó. Császárrét elesettjeit ugyan Péteren nyilvánították holttá, de az emléktáblán már nem biztos, hogy szerepel, ahogy ez Mosonszentjános esetében is megfigyelhető. – mondta előadásában a kutató.

 

A kiállítást a művelődési ház készíttette, az előadás pedig a Társaskör tudományos és ismeretterjesztő előadásainak keretében zajlott. A tablókból álló tárlat a korábban a művelődési házban nyílt első világháborús fotókiállítás kiegészítője. A helytörténeti gyűjtemény télre bezár, ám a tárlat egyeztetés után megtekinthető, később pedig akár az iskolákban is kiállíthatják az anyagot.

HT

-hirdetés- -hirdetés-