Gyerekek tisztították meg az elesett katonák sírjait a mosonszentpéteri temetőben, halottak napjára készülve. Az alsósok versekkel is tisztelegtek a hősök előtt. A gyerekek ezzel nemcsak a hazaszeretetről tanulhattak, de hozzátartozójuk sírjairól való gondoskodásra is ráérezhettek.

Jánossomorja szentpéteri városrészének temetőjébe, a katonasírokhoz érkeztek kisiskolások múlt szombat hideg délelőttjén. A központi iskola 3.B osztálya, tanárnőjük vezetésével és szüleik segítségével vágott neki a munkának. Semmi sem ijeszthette meg őket, sem a szél, sem a sok gaz, nekivágtak és megtisztították a hantokat, kavicsot, köveket a sírok körül. Az osztály elhatározta, hogy gondot fordít a sírkert katonasírjaira, megtisztítja és feldíszíti a közelgő halottak napjára.

 

Fotógaléria a képekre kattintva!
Ezzel a Honvédelmi Minisztérium felhívásához is csatlakoztak, amely gyertyagyújtásra ösztönzött a katonasíroknál. De a gyerekek később is gondoskodnak majd a nyughelyekről. A gyerekek hazaszeretete és felelősségtudata is erősödik ezzel. Így például a hozzátartozók sírjairól való gondoskodás már sokkal természetesebb lesz számukra. Nemcsak koszorúztak, verseket is maguk kerestek a gyerekek, amit mindenki felolvasott.

A szentpéteri temetőben több elesett katona is nyugszik, aki a második világháború környéken dúló összecsapásaiban esett el. Két sírhely négy magyar katonát takar, egyikük neve ismert csupán. De első világháborús elesettek nevét is őrzi a temető sírkertje. A magyar sírok mellett pedig a harcokban elesett szovjet katonák sírja dacol az idővel. Egy itt kilőtt páncélos személyzetét rejti a kő. A gyerekek az ő sírjukat is megtisztították. Remélve, hogy ugyanígy tesznek orosz diákok is az ott kint nyugvó magyar katonák keresztjeinél – mondta el Tóth Mária osztályfőnök, aki megköszönte a szülők és a szentjánosi Főnix Virágbolt segítségét is.

 

 

 

Eddig helyi civilek, egyesületek ápolgatták a nyughelyeket. Most kicsi, de annál lelkesebb segítőket kaptak. Tóth Mira elmondta, szerinte „az itt nyugvó katonák hallották a verseket és nagyon örülhettek neki”. Draxler Dominika számára pedig „nagyon jó érzés volt segíteni a katonákon, akik régen miértünk haltak meg”. Varga Kata Anett elmondta, „két harcos is itt nyugszik, és nekem fontos, hogy mindig kijöjjek ide az osztályommal és segítsek rajtuk”.

Bár több helyi lakos, egyesület ügyel a sírokra, és a város sokat tett az elmúlt években is az itt elhunyt katonák emlékének ápolásáért, a szervezők remélik, a példa a gyerekek körében ragadós lesz, hiszen mindhárom helyi temetőkertben találunk katonasírokat, amelyek megérdemlik a rendszeres gondoskodást.

JTV – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-