Országos szinten is jónak számít a jánossomorjai hulladékkezelő központ felszereltsége. Erről most egy pályázati győzelem is gondoskodott: közel 500 millió forintot költhetett a Kisalföld Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a fejlesztésre. A céget a 71 települést összefogó Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás működteti. A Rekultív Kft.-vel eddig együttműködő vállalat most igyekszik teljesen önállóvá válni. Ezt szolgálja, hogy különálló informatikai rendszert és ügyfélszolgálatot építenek ki, járműkövető rendszer áll szolgálatba és egy különleges, nagy formátumú nyomtató is segíti a munkát. Új bejárat is készül a telephelyen, amihez a város önkormányzatától vásároltak földterületet.

 

 

De a pályázat más fejlesztéseket is tartalmaz. A korábban beszerzett 16 szelektív gyűjtő kukásautó mellé novemberben 8, kommunális szemetet szállító teherautó érkezik. Olyanok is, amelyek a szűk utcákban is gond nélkül dolgozhatnak. Aprítógépet is kap a jánossomorjai központ: Így az itt kiválogatott éghető anyagok értékesíthetőbbek lesznek. A központ fejlesztése ezzel szinte teljes lesz.

 

 

Sólyom Tibor (balról a második) az épülő új bejárat mellett, kollégáival

A hulladékgazdálkodás rossz anyagi helyzetében is változásokat remélnek. A cég az állam által meghatározott, rezsicsökkentett árakon dolgozik, a hulladékkezelés költségei ugyanakkor magasak. A kilátások szerint 2016-ban eldőlhet, anyagilag is stabilizálódik-e a rendszer állami normatíva vagy pályázati források segítségével, ám a társulás vezetői bíznak abban, hogy nem lehetetlenül el a hulladékgazdálkodás és felelős döntés születik a tárgyalások végén – mondta Sólyom Tibor, a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Projekt Végrehajtási Szervezetének vezetője.

-hirdetés- -hirdetés-