Európában több mint hétmillió, Magyarországon legalább 160 ezer embert érintő betegség. Mégis, alig vesszük észre környezetünkben. Ez a demencia, azaz a szellemi képességek kóros hanyatlása a kor elteltével. Sokan időskori szenilitásnak vélik, ezért nem is tesznek ellene, pedig a folyamat lassítható, sőt, megállítható.

Egyre nagyobb tömeget érint az Alzheimer-kór és a demencia. Ezért szervezett a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény nemrég beszélgetést erről Jánossomorján, a művelődési házban a térség és a város szakembereit bevonva. Mindegyik betegségnek több szakasza van, az enyhe tünetektől az állandó ápolásra szorulásig. Ám hozzáértéssel és megfelelő odafigyeléssel sokat tehetünk a szellemi leépülés lassítása érdekében, mondták el a háziorvosok.

Nagy sok türelmet kell tanúsítanunk. Kerüljük a környezeti változásokat és találjunk szerepeket az idősek számára a mindennapi életben, olyat, amit el tudnak látni, akár a sütés-főzésnél! Próbáljuk őt bevonni a közös elfoglaltságokba! Fontos a családi történetek felelevenítése, nemcsak nekik, hanem számunkra is. Fontos hogy együtt kell működni a beteggel, esetleges agresszív reakcióit figyelemeltereléssel kezelni. Már a betegség elején is szükséges lehet ellenőrizni a pénzügyeket meg a gyógyszereket. De a család számára nagyon lényeges, hogy a beteg ápolásában nem szabad magára hagyni senkit, össze kell fogni.

 

E betegségek az időskor nem természetes velejárói, mégis sokan ezt gondolják. Így egyáltalán nem, vagy csak nagyon későn fordulnak szakemberhez a családok. Ezért is szomorú, hogy az előadáson is többségében idősek voltak kíváncsiak, a felelősségteljes fiatal generáció távol maradt. A bajok komolyságára figyelmeztetnek a jánossomorjai Idősek Klubjában is.

 

A klubban nyár végén felújítás kezdődött: az önkormányzat felújította az elektromos rendszert és a helyiségeket. A vizesblokk és az akadálymentesítés megoldása a következő cél, mondja a klub vezetője, aki szerint a demencia felerősödéséért leginkább a magány okolható. A klub egész napos társasággal, fejlesztő foglalkozásokkal várja ezeket az időseket, mondta el a vezető Nagyné Doviczin Mónika, aki szerint mindig az első lépést nehéz csak megtennie a családnak, de az itteni társaság, a foglalkozások hasznossága már magáért beszél.

Az önkormányzat és a klubot működtető Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény közösen sok más segítséget is nyújt az időseknek: gondoskodnak róluk akár a házi segítségnyújtás keretében is. A szakemberek kérik a családokat, forduljanak hozzájuk bátran a bajok megelőzésében. A segítségért csak az idősek klubjába kell bekopogni.

JTV

-hirdetés- -hirdetés-