Sokaknak válhat ingyenessé bölcsődés vagy óvodás korú gyermekük menzai étkeztetése ősztől, az új jogszabályváltozások miatt. A kedvezményezettek köre szélesedik, ugyanakkor a határidők betartására és az igazolások időben való benyújtására sokkal jobban kell figyelnie a szülőknek.

Nemcsak a gyerekeknek, a szülőknek is jól eső változások köszöntenek be szeptembertől.  Az új gyermekvédelmi törvény szerint ugyanis sok bölcsis és ovis számára ingyenes lesz az étkeztetés, ha a család egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a 89.408 forintot, vagyis összesen 357. 600 forintot.

 

Egy kis matematikát hívtunk segítségül. Vegyünk egy átlagos, fejenként 120 ezer nettó jövedelmű, kétgyermekes családot, akik kapják a családi pótlékot, gyermekenként 13.300 forintot, ami 26.600 forint összesen. Így a család havi jövedelme 266.600 forint. Ezzel bőven a határ alatt vannak, tehát óvodás vagy bölcsődés gyermekeik jogosultak az ingyenes étkeztetésre. Egy térítési díj inkább havi étkezés nagyjából 7700 forint. A két gyermek után 15.540 forint étkezési térítési díjat kellene befizetniük, ami most a családnak a pénztárcájában marad.

 

 

Az ingyenesség felső határa, ha mindkét szülő nagyjából 160 ezer forintos nettó fizetést kap, és két gyerekük van. Egygyermekes család esetén várhatóan akkor ingyenes az étkeztetés, ha a két szülő fizetése összese 254 ezer forint alatt marad. Ezért úgy tűnik, a gyerekek zöme ingyenesen étkezhet szeptembertől. Ha. Erről ugyanis nyilatkoznia kell a szülőknek.

A változás azonban nem csak annyi, hogy szélesedik a kedvezményezettek köre. Szigorúbban kell betartani a határidőket, ugyanis az iskolakonyha állománya egy nagyon vaskalapos alkalmazottal bővült. Ez az új számítógépes rendszer kezeli ezentúl az étkezést igénybe vevőket. Ebben a programban tartják nyilván a tanév közbeni, közel 600 étkezőt intézményekre és osztályokra bontva, és a program naptári felületen jelölik az étkezési napokat, vagyis a teljes nyilvántartás a számítógépen zajlik majd.

Fontos azonban, hogy a különböző kedvezményekre jogosultak igazolását pontosan meg kell újítani a lejárat előtt a konyhán. Különben a számítógép úgy látja, már nem él a jogosultság és a teljes összeget számlázza.

 

Az étkeztetés támogatásának jogosultságai a következőképpen alakulnak szeptembertől:

Rendszeres gyermekvédelmi támogatás – 100%

Nagycsaládosok kedvezménye – óvodás korig 100%, iskolás korban 50%
Tartós betegség után járó kedvezmény – óvodás korig 100% – ha már egy gyermek tartós beteg a családban, akkor a család többi gyermeke is jogosult a kedvezményre óvodás korig. Iskolás korában e támogatás 50%

 

Ezeket többnyire egyéves időtartamra kapják meg a családok, illetve több jogosultságnál bejelentési kötelezettség terheli a családot, ha a helyzet megváltozna. Ezeknek az igazolásoknak a lejártára kell jobban figyelni ezután. Eddig is voltak gondok abból, hogy az igazolások lejártára nem figyeltek a szülők, és elfelejtették megújítani azokat. Eddig azonban a személyes ügyintézés miatt korrigálni tudták a mulasztásokat a konyha vezetői és a gyermekvédelmi szakemberek, ezután azonban erre nem lesz módjuk.

Orbán Piroska a hivatal adó- és pénzügyi osztályvezetője ezért nyomatékos kéréssel fordult a szülőkhöz: – „Ha például gyermekvédelmi határozatuk lejár, akkor azt szíveskedjenek megújítani időben, és amint a megújítás megtörtént, az szíveskedjenek az iskolakonyhán leadni. Amennyiben nem történik meg a hosszabbítás, akkor sajnos ezt a program nem tudja kezelni, ezért a következő naptól már teljes árat kell a gyermeknek fizetni ez után. Úgyhogy szeretném kérni a kedves szülőktől, hogy erre nagy hangsúlyt fektessenek!”

A családok ezentúl az adott hónap teljes összegét fizethetik ki. Ha gyermekük hiányzik, akkor a hiányzott napok étkeztetésének árát a következő hónap díjából vonják le a számlázáskor, az adott hónap hiányzásaival együtt. Vagyis, amit az adott időszakban nem esznek meg a lurkók, az csak a következő időszak díját csökkenti.

Az informatikai fejlesztés következménye még a szülők számára, hogy minden étkeztetést igénybe vevő gyermek évzárón megkapott adatlapját legkésőbb augusztus 10-ig vissza kell juttatni az iskolakonyhára. Szeptember elsejétől csak így kaphat étkeztetést a gyermek.

 

 

HT

-hirdetés- -hirdetés-