Június 23-án, holnap elkezdődik a katasztrófavédelem szúnyoggyérítése Jánossomorján. Kedden földi, szerdán légi irtást kapunk – ha az időjárás is úgy akarja. Korábban a város egy irtást maga fizetett, hogy mérsékelje a szúnyoginvázió hatását az országos akció kezdetéig.

A földi meleg füstös gyérítés 23-án, kedden, napnyugta után kezdődik, tartalék nap: 24-25-e lehet. A légi kémiai gyérítést 24-én, szerdán végzik, itt a tartalék nap 25-26. Az önkormányzat felhívta a beavatkozást végzők figyelmét Hanságligetre és Újtanyára is. A szer méhekre veszélyes, a város a méhészek kiértesítését elvégezte.

Magyarország Kormánya elrendelte Magyarország területén történő csípőszúnyog gyérítést, melyhez fedezetet is biztosít. A szúnyoggyérítések koordinálásával a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központját bízta meg, aki a szervezésre és lebonyolításra a SZEMP Air Konzorciumot, mint kivitelezőt és a Pannon-Bio-Kalibra Konzorciumot, mint szakértőt választották ki.

A gyérítés részleteiről itt olvashat! 

A katasztrófavédelem térképe a fertőzött és a gyérítésben részt vevő területekről

 

Az irtás során felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el, a szer a környezetre nincs káros hatással. A légi kémiai kezelés során CORATRIN, AQUA K-OTHRIN, illetve MOSQUITOX 1 ULV Forte készítmények kerülnek a levegőbe. A készítmény kijuttatott formájában kizárólag rovarokra van káros hatással, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes és a környezetet sem károsítja. (Természetesen a megfelelő szaküzletekben mindenki maga vásárolhat engedélyezett szúnyogirtó permetszereket, amivel konyhakertjét, udvarát, kerti partiját rövid időre megvédheti a rovaroktól.)

A légi kémiai irtások az esti napnyugtát megelőző időszakban, míg a földi kémiai irtások a napnyugta utáni időszakban történnek.

Úgy tudjuk, az idei akcióban két légi és két földi irtást terveztek Jánossomorjára a biológusok. Ha a szúnyoginvázió megállítására ez kevés, akkor kerülhet napirendre a folytatás. A katasztrófavédelem úgy tájékoztatott, ha az irtások ellenére újra megjelennek a szúnyogok és a magas csípésszám is indokolja, bejelentés után megismételhetik a gyérítést.

 

 

Mint arról korábban beszámoltunk, sokáig nem volt biztos, mikor kezdődik az állami forrásra támaszkodó szúnyogirtás. Ezért az önkormányzat saját forrásból, a ballagások előtt már elvégeztetett egy földi gyérítést, bízva abban, hogy az ígért irtás minél korábban elkezdődik. Bár a gyérítés a szokásosnál is alaposabb volt, a szúnyogok újra támadtak. Az akkor még vízben lévő, tehát a gyérítés elől megmenekülő újra kelt generációk, és a széllel a közeli hansági területekről még beérkező rovarok erősítették a populációt. (Bár a szúnyog nem szereti a szelet, így viharban inkább rejtőzik, 500 métertől az 5-6 km-ig terjedhet a különböző fajok által megtett távolság, főként, ha a szél is segít. Egyes fajok, így a csípésével piros foltot hagyó púposszúnyog akár 250 km-t is megtesznek, de ez a vándorlás főként az újabb és újabb generációk segítségével valósul meg. Mindenesetre a város közeli erdős, vizes területek folyamatos utánpótlást jelentenek a vérszívóknak.) Erre a jellemző gondra a katasztrófavédelem is felhívja a figyelmet honlapján:

 

“Több térségben jellemző, hogy a meglévő csípőszúnyog tenyészőhelyek, illetve külterületekről történő berepülés miatt a szúnyoginvázió a kezelések után ismételten kialakul (környezetvédelmi okokból a természetben tartósan megmaradó készítmény szúnyogirtásra nem engedélyezett).”

Két éve már, hogy a kormány és a katasztrófavédelem országos programba fogott a csípőszúnyogok magas száma miatt, és szisztematikusan, az ország érintett területeit bejárva gyérítik a rovart. Idén is június végére vált nyilvánvalóvá, hogy a települések maguk nem bírnak a rovarokkal.

A múlt századi utazók leírásai alapján is a szúnyogok kánaánjaként emlegetett Hanság minden szúnyogirtást célzó pályázatból kimaradt, mert azok turisztikai szempontokat vettek figyelembe. Ennek ellenére a katasztrófavédelmi térképen kiemelten szerepel a Hanság és a Rábaköz területe. Az, hogy két éve Jánossomorja, Várbalog bekerült a katasztrófavédelem gyérítési programjába, részben annak is köszönhető, hogy az önkormányzat hangsúlyozta e térség problémáit a kivitelezők fel.

 

JTV – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-