Jövő héten derülhet ki, mikor indul az országos szúnyogirtási akció, még zajlik a közbeszerzési eljárás – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerdán. A város egy alapos irtást végeztetett már, ám a vizes élőhelyek felől fújó szél és az új rovargenerációk ismét fokozták a várakozást az állami beavatkozás iránt.

Mint arról már beszámoltunk, a kormány két hete úgy döntött, hogy idén is elindul katasztrófavédelem állami forrásból finanszírozott országos akciója, amelynek keretében tavaly is több irtást kapott Jánossomorja. Arról azonban, hogy mikor is kezdik, nem lehet tudni. Lehet, hogy napokon belül, de lehet, hogy még hetekbe is telhet.


Tavaly hat földi és három légi irtást végeztetett el a katasztrófavédelem Jánossomorján, az első beavatkozás június 23-án kezdődött, az utolsó augusztus 19-én. Ezt megelőzően az önkormányzat szintén végeztetett egy irtást. Összesen hétmillió forint értékű volt ez a tíz beavatkozás. Akkor a szúnyoginvázió csillapítása augusztus közepére sikerült.

 

Így irtunk mi

 

Múlt csütörtökön éjjel az önkormányzat egy földi, meleg füstös szúnyogirtást végeztetett a város költségén, hogy mérsékelje a Jánossomorján kialakuló szúnyoginváziót, a szúnyogok gyors, de nagyszámú megjelenésekor, éppen az iskolai ballagások és kerti partik előtt este. A munkát egy helyi céggel végeztette el a város – szinkronban azzal a helyi vállalkozásokat segítő hozzáállással, amit a képviselő-testület szorgalmazott. Ezzel együtt olcsóbbá és a nagyobb helyismeret miatt hatékonyabbá is vált a gyérítés.

 

 

Hanságliget ködben – percekkel a szúnyogirtás után

 

 

A szúnyoggyérítés az eddigi legalaposabb volt. Este fél kilenc táján kezdődött Hanságligeten – itt a szakemberek már a gép beállításánál óriási rovarfelhőkkel találkoztak. Jánossomorján fél tíztől éjjel két óráig járták az utcákat a melegfüst-képző géppel. A lehető legtöbb helyre bementek, figyelve a füstfelhő mozgását. A szer a szabályok szerint még ritka, a lámpák fényénél ködösen látszó sűrűségben is hatékony, ennek ellenére mindenhol igyekeztek elérni az ennél jóval töményebb jelleget. A jármű a kis utcákba is igyekezett eljutni, járt például a pusztasomorjai temető melletti utca legvégén, a kerteknél; a Tarcsai utca mögött; a baseball pályánál; a Vásártéren, a Hársfa utcánál is.

A gyors beavatkozással a ballagás napjait igyekeztek enyhíteni. A akció kiválóan sikerült, ám a szúnyogok gyorsan újra támadtak. Ez köszönhető talán annak, hogy a ballagások napjára feltámadt szél a Hanság felől fújva messzebbről is óriási állományokat hozott a városba, azóta pedig a kedvező időjárás miatt újabb generációk kelhettek ki.

Az, hogy a szúnyogok továbbra is megnehezítik a napjainkat, azért lehet, mert a szúnyogirtás nem egy egyszer elvégzendő feladat, a gyérítés két fajtája komplexen hatékony igazán. A légi az alkonyi órákban kirepülő szúnyogokkal végez, viszont hatékony a ligetes, erdős, tavas területeken, nagyobb kertekben is. A meleg füstös beavatkozás az alkony után a levelek fonákján megbújó rovarokat is elpusztítja, ideális esetben 90 százalékos hatékonysággal. A legalkalmasabb idő a lehetőleg szélcsend-közeli időszak. Ebből nálunk elég kevés van, mint tudjuk, a Mosoni-síkon a szélcsendes napok száma az országban az egyik legkevesebb: 15-20. A korábbi években a nagy szél is többször megakadályozta az akció elkezdését.

A szúnyogoknak háromnaponként új generációjuk kel ki, a vizekben élő lárvákat pedig egy egész más módszerrel lehet csak irtani. Mindez azt jelzi, hogy a hatékony szúnyogirtáshoz sok tényezőnek kell együttállnia.  A szúnyogirtás akkor hoz hosszú távon is jó eredményt, ha többször is megismételjük, megakadályozva az egymás után kikelő generációk továbbszaporodását.

 

 

Jánossomorja többszörösen is nehéz helyzetben van e téren. A Hanság közelsége azt jelenti, hogy vizes helyekkel jól ellátott, a szúnyogok számára ideális területek fogják körbe a várost. Ugyanakkor az állami szúnyogirtási pályázatokat koordináló hazai turisztikai hivatal csak a turizmus által kitüntetett területen támogatja a szúnyogirtásokat, pályázat útján. Ez nálunk a Szigetköz, de a Hanság vagy a Mosoni-sík nem pályázhat. Marad a saját forrás és a bizalom abban, hogy olyan kritikus lesz a helyzet, hogy a katasztrófavédelem is munkába áll. Egy beavatkozás ára félmillió forint körül mozog, vagyis saját forrásból az önkormányzat nem tudná ilyen hatékonyan gyéríteni a rovarokat.

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-