Szúnyogirtást végeztet Jánossomorja június 11-én, csütörtökön este a város teljes területén és Hanságligeten is. Megszületett a kormányhatározat arról is, hogy idén nyáron újra lesz katasztrófavédelmi szúnyogirtási akció, azonban addig még heteket kell várnunk.

Bár eddig megkímélték a mindennapjainkat, az elmúlt napok időjárása kedvezett a rovaroknak, így a hét vége felé egyre nagyobb számban jelenhetnek meg a vérszívók – ezért gyorsan kellett reagálni. A önkormányzat saját költségén végeztet el egy földi, meleg füstös gyérítést, hogy elejét vegye a nagyobb gondoknak. A cél, hogy még csütörtökön, a ballagások és az ezzel járó kerti rendezvények, vacsorák előtt alapos szúnyogirtást kapjon a város.

 

Ahogy a korábbi években, most sem kaphatnak a Mosoni-sík települései a Magyar Turizmus Zrt. által kezelt és megítélt szúnyogirtási alapból. Környékünkön csak a szigetközi települések pályázhatnak rá. A korábbi években többször is a katasztrófavédelem egész nyárra kiható irtási akciókat rendelt el és végeztetett. Erről múlt héten született kormányhatározat, a tényleges beavatkozásokig azonban még hosszú hetek telhetnek el. Tavaly egy légi irtást az önkormányzat szintén maga finanszírozott, amikor már tűrhetetlen volt a helyzet, és még nem lehetett tudni semmit az országos akcióról. Most ezt a helyzetet szeretné megelőzni Jánossomorja.

A mostani beavatkozás nagyjából 400 ezer forintba kerül, szemben a korábbi 5-600 ezer forintos összegekkel. Ez köszönhető annak is, hogy egy, azóta e területre is szakosodott helyi, kedvezményes díjat kínáló céggel sikerül elvégeztetni a feladatot.

A csütörtöki szúnyoggyérítést földi, meleg füstös módszerrel hajtják végre az alkonyati órákban. A munka a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően a napnyugtát megelőző egy órával kezdődhet meg – várhatóan azonban a sötétség beálltakor indul, nem előbb. A használt szer CORATIN, ami méhekre veszélyes, ezért kérjük az érintett területen dolgozó méhészeket a szükséges intézkedések megtételére! Rossz idő esetén pótnap – a ballagások zavartalansága miatt – vasárnap.

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-