A végső adatok szerint közel 240-en szedték a szemet, nagyjából 130 zsákot összegyűjtve, 40-nél is több területről. A zsákokkal egy 12 köbméteres konténer csaknem teljesen megtelt a hulladékudvarban a Teszedd Jánossomorja akció során. Jánossomorja közelmúltjában is ritka az a tömeges összefogás, amely a szombati szemétszedő napon kiállt a tiszta környezet mellett. Az akcióval az 5. országos Teszedd-mozgalomhoz csatlakozott Jánossomorja önkormányzata, Haputmann Tamás közbiztonsági referens irányításával.

A szervezők számára a legfontosabb eredmény, hogy a város összes kijelölt zónáját sikerült megtisztítani, sőt, több utcába is önállóan elindultak a szemétszedő csapatok. Mindenhová jutott alakulat a kendergyártól az andaui úton át a 86-os melletti kerékpárútig bezárólag.

Fotógaléria a képre kattintva!

 

Az önkénteseket szombat reggel várták a művelődési házban. Lőrincz György polgármester köszöntője, majd a területek és a felszerelés elosztása után állhattak neki az önkéntesek a szemetes területeknek.

Sokan mozdultak meg a szemétszedő akció segítésére, több cég jelent meg dolgozóival, vezetőivel, így például a Leier, az SFS intec, de beszédes, hogy a legnépesebb csapatot az AMB Components Hungary állította ki. Utóbbi két vállalat vezérigazgatói is csapatukkal közösen vettek részt az akcióban.

Számos civil szerveződési is komoly feladatot vállalt: A polgárőrség, a színtársulat, a Társaskör, a helyi motoros klub, az ifjú önkéntes tűzoltók, az iskolások, sőt, egy osztály, bár nem jött el regisztrálni, iskolájuk udvarát kitakarította az akció keretében. De a sor még hosszan folytatható…

A legfiatalabb résztvevő 2015.01.21-én született, és kiváló hangulatban járta végig anyukájával a szemetes helyeket. A gyerekek számára sem csak fárasztó szemétszedésből állt a nap. A gyűjtés mellett játszottak és tanultak is: a művelődési házban a helyi Szemfüles Műhely drámapedagógiai szakkör tagjaival játszva tanulhattak környezetvédelemről. Fekete Annamária szakkörvezető drámapedagógus elmondta, a gyerekek erős környezettudattal rendelkeznek, jól gondolkodnak a természetről és az emberi gyarlóságról, amire jól lehetett alapozni a játék során. A Társaskör csapatában gyűjtő polgármester is azt emelte ki, hogy a nagy támogatás és a népes résztvevőtábor mellett a gyerekek szemléletformálása az egyik legszebb eleme a mai napnak.

A program segítésében is számos helyi cég vállalt szerepet az önkormányzat és a Teszedd-mozgalom mellett. Pékségek, vendéglők ajándékozták meg a szemétszedőket, a helyi patika támogatta a felszerelést, több vállalkozó frissítővel tette könnyebbé a munkát.

A szervezők szerint összességében óriási siker a rendezvény, hiszen a város belterületének összes fontos, szemetes helyére jutott ember. Ám nemcsak a szemetes területeken sikerült komoly eredményeket elérni: – “Fontos, hogy nem volt keserű szájízű a szemétszedő nap, mindenki annyit vállalt, amennyit akart, nem járt pórul senki sem egy-egy rá osztott, nagyon durva területtel. Mindenki jókedvvel érkezett, sok helyen szinte kirándulásszerű, laza hangulat uralkodott, annak ellenére kemény munkával sok szemetet gyűjtöttek. Igazi közösségszervező, jánossomorjai identitást erősítő nappá alakították a szombatot az emberek, így már-már sajnálhatja, aki kimaradt belőle. Azt is sikerült igazolni, hogy önkéntes munkát is sokan vállalnak azért, hogy lakóhelyükért tegyenek. Úgy gondolom, hogy nem szabad elkedvetlenedni attól, hogy talán pár héten belül újra szemetes lesz egy-egy most megtisztított terület, út menti árok. Sikerült bebizonyítanunk a szemetelőknek, hogy most minden eldobott szemétre akadhat egy olyan tekintet, aki ellenzi ezt, rászól, vagy csak egyszerűen odamegy és felszedi. Azt, hogy ennek a városnak a közössége tesz az ilyenek ellen, tehát máskor, máshogy is figyelünk. Másrészt, a gyerekekben is sikerült tudatosítani azt, hogy nem szép dolog a szemetelés, bár ahogy a drámajátékok tapasztalatait nézzük, inkább ők tudatosították a felnőttekben, hogy ez igenis jövőt formáló, fontos dolog.” – mondta el Hauptmann Tamás. Hozzátette, a szemétszedő napnak komoly múltja van Jánossomorján. A korábbi években Balsay Sándor vezetésével koratavasszal gyűjthették a szemetet a város lakói, ez azért mindenképpen hozzájárult a szemléletformáláshoz. Akkor távolabbi erdőrészeket, illegális lerakókat is tisztítottak, most inkább a belterületre koncentráltunk.

A fáradt szemétszedőket a nagy munka után a polgárőr egyesület és az önkormányzat pörkölttel, üdítőkkel és pizzával várta a művelődési ház udvarán.

JTV – Jakab Viktória

-hirdetés- -hirdetés-