Több mint ötvenfős létszámmal, hét csapattal szerepelt a Jánossomorjai Önkéntes Tűzoltó Egyesület az idei területi tűzoltóversenyeken. Ez nemcsak a város számára örömteli, de a környékbeli önkéntes tűzoltóságok között is kiemelkedő. A kemény versenyen még a sérülések sem riasztották el a mieinket.

Az idei felnőtt megmérettetést Ásványrárón rendezték szombaton, amelyre Jánossomorja három férfi és egy női csapattal érkezett. A pusztasomorjai fiúk 7 év kihagyás után álltak most össze újra. Az ifjúságiak előző nap mérték össze tudásukat Dunaszigeten.

 

Fotógaléria a képekre kattintva

 

Két versenyszámban mérkőztek az önkéntesek: A kismotorfecskendő-szerelés során nemcsak gyorsan, de pontosan is kell összeszerelni a motoros fecskendőt, hiszen akár egy-egy éles helyzetben is jól jöhet az a gyakorlat, amit a tűzoltóversenyeken szereznek a fiatalok. A kismotorfecskendő szerelés mellett a másik izgalmas feladat a staféta. Ez a tűzoltáskor előforduló akadályokat szimuláló nehezített váltófutás.

 

 

A verseny korántsem veszélytelen, többen kisebb sérüléseket is szenvedtek. Az egyik jánossomorjai fiú például a fejét verte be egy csövön való átkúszáskor, ám szédülve ugyan, de teljesítette a szakaszát. Őt a helyszíni orvosi ügyelet látta el, és a biztonság kedvéért a kórházba is szállították, ám még délután hazamehetett.

Az önkéntesek nemcsak a győzelem, hanem a közösség kedvéért is jönnek a versenyekre. Az összetartás és a sportszerűség még az ellenfelek között is példaértékű volt, ugyanis a jánossomorjai alakulat több mint 40 éves motorja már az első szerelésnél felmondta a szolgálatot, így a verseny további részét a héderváriaktól kölcsönkapott motorral teljesítették csapataink.

Az egyesületnek nemcsak a motorja, a járművei is régiek, de baj esetén ez nem hátráltatja őket a segítségnyújtásban. Az önkéntes tűzoltóságok járműparkja jellemzően elöregedett az országban. A mieink járgányainak összéletkora bőven száz felett jár, sok munka is akad velük, de a bajban mindig lehet számítani rájuk és az önkéntesekre is. A helyi önkéntes tűzoltók a tavalyi évben közel 20 alkalommal segítettek a lakosoknak. A jánossomorjai tüzek esetében a legnagyobb többségben a mi tűzoltóink hamarabb kinn voltak, mint a hivatásos tűzoltók. – mondta büszkén Winkler László egyesületi elnök.

 

 

A versenyen a péteri raj érte el a legjobb eredményt, ők a harmadik helyet hozták el kismotorfecskendő szerelésben a 22 felnőtt gárda közül. Az ifjúságiak pénteken mérkőztek Dunaszigeten, itt a térségben a legtöbb csapattal, három egységgel versenyeztek a jánossomorjaiak, egy első helyet is megszerezve.

Eredményeik:

Lány, I. Csapat:
Kismotor fecskendő: II. hely
Staféta: II. hely
Összetett: II. hely

Lány, II. Csapat:
Kismotor fecskendő: IV. hely
Staféta: IV. hely
Összetett: IV. hely

Fiú:
Kismotor fecskendő: II. hely
Staféta: II. hely
Összetett: II. hely

A legtöbb csapatot indító egyesület különdíja

Az idei térségi versenyeken több mint ötven önkéntes állt rajthoz jánossomorjai színekben. Összesen közel hatvanan önkénteskednek városunkban, ami térségi szinten is kiemelkedő.

 

JTV – Petz Brigitta – Jakab Viktória – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-