Egymás között feszülnek a leginkább mentesítendő akadályok, amiket minél előbb le kell bontani – erről tanultak a jánossomorjai gyerekek. Kerekesszék, csörgőlabda, vakvezető kutya. Eddig furcsaságok, most már jól ismert eszközök ezek a központi iskola ötödikesei számára. A gyerekek a sérüléssel élők világát ismerhették meg, hogy ők maguk is bátrabban és értőbben közeledjenek fogyatékossággal élő társaikhoz.

A központi iskola ötödikesei kóstolhattak bele mindebbe múlt hétfőn délelőtt. Érzékenyítő napot tartottak ugyanis itt mosonmagyaróvári szakemberek. Ennek lényege, hogy átérezhessük, milyenek a különböző sérülésekkel élő emberek mindennapjai…

 

Fotógaléria a képekre kattintva!

 

Szavak nélkül, jelekkel kellett például kommunikálni. Voltak, akik bekötött szemmel ismertek fel tárgyakat, több-kevesebb sikerrel, és rájöttek, milyen nehéz lehet sok mindennapi feladat egy látáskárosultnak. Az első mozdulatok után már egyre jobban vezették a kerekes székeket is a nem kis ügyességet követelő akadályok között. Bottal is közlekedhettek a bátrabbak, ami bizony nem volt fenékig tejfel.

Az iskola esélynapja a sérülésekkel élők világába varázsolta a gyerekeket, akik játékosan tanultak diáktársaikról, és meg is értették, hogy milyen fontos a megfelelő viszonyulás. Dr. Lengyel Júlia látássérült jogásznő kedves kutyájával érkezett, hogy közelebb hozza a gyerekeket a vakokhoz. Egy vakvezető kutya ára kétmillió forint körül van, ám tudásával nagyon sokat segíthet látássérült barátja mindennapjain. Júlia sokat tanított, és bátorított, az ugyanis a legfontosabb, hogy a gyerekek merjenek közeledni a sérültekhez, megkérdezni, hogy szükségük van-e a támogatásra. Ezzel a kapcsolatteremtéssel át is lehet lépni a legnagyobb akadályokat. Az érzékenyítő nap eredménye magáért beszélt, a gyerekek legtöbbje levetkőzte eddigi fenntartását, félelmét.

 

 

Az országban egyre nő a sérüléssel élő gyerekek száma, és az integrált oktatás miatt minden diák találkozik velük. Ezért nagyon fontos, hogy idejében megtanuljuk, hogy segíthetünk.

Az érzékenyítést gyerekkorban kell elkezdeni, de felnőtteknek is hasznos az a tudás. Cser Katalin, a programot vezető gyógypedagógus elmondta, a gyerek számára az elfogadás tanítható, megszokható, sőt, ha látja, hogy sérült társa bizonyos dolgokban ugyanolyan jó, avagy jobb is, mint ő, akkor teljesen feloldódnak a gátlások. A felnőtteknél ezt nehezebb elkezdeni, de a gyerekkorban megtanult viselkedés elejét veszi a kirekesztésnek, gúnyolódásnak és közönynek.

 


E nemrég indult kezdeményezés keretében a vidéki településekre is elviszik a különböző programokat, hogy szakmailag segítsék őket az esélyegyenlőség javítása érdekében. Remélhetőleg ezt az érzékenyítő napot is üdvözölhetjük még Jánossomorján.

 

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-