1965-ben zengtek fel először a trombiták a helyi fúvószenekarban. Elődök és utódok közösen ünnepeltek szombaton, az elmúlt 50 év legmeghatározóbb alakjára, Schmidt Mártonra emlékezve.

A második világháború előtt több zenekar is működött a három településen, a fúvós hagyományok ezekben és a tűzoltó egyesületekben is éltek. Ám a harcok után sokáig csendben maradta zenei élet. A fúvószenekar aztán a település vezetőinek ösztönzésével jött létre, nagy szükség volt ugyanis rájuk az ünnepségeken, megemlékezéseken. Az első fellépését ’65 augusztus 20-án tartotta az együttes. A német nemzetiségi hagyományokkal hamar összeforrt a fúvószenekar neve. Az egyik első környékbeli zenekar volt, amely kijutott ausztriai és NDK szereplésekre. De a kitelepített németekkel való kapcsolattartásban is oroszlánrészt vállaltak. Wennesz József Károly zenekarvezető sok régi pillanatot felidézett fotók segítségével.

A megalakult fúvószenekar 1965-ben – Fotógaléria a régi pillanatokról a képre kattintva

 

Az 50 éves koncert pillanatai – Fotógaléria a képekre kattintva

 

A zenekar most emlékezett a már elhunyt tagokra, és gratuláltak az alapítóknak. A jubileumi évet 2009-ben elhunyt vezetőjük, Schmidt Márton karnagy előtt tisztelgő emlékkoncerten kezdték meg a fúvósok. A család és a zenekarvezetés Marci bácsi negyvenévnyi áldozatos munkájára is emlékezett a hagyományos Schmidt Márton Emlékdíjjal. Az elismerést minden évben egy tehetséges fiatal muzsikusnak ítélik oda. Varga Alfréd, a karnagy veje, a díj alapítója idén a hét éve itt muzsikáló Zierer Krisztián kapta.

 

 

Az utánpótlás-nevelés nemcsak régen, ma is fontos a fúvósoknak. E közösségi munkájukért kaptak három éve Jánossomorja Kultúrájáért Díjat, és ezt példázza, hogy a koncerten is fellépett az Alapfokú Művészeti iskola kamarazenekara, akiket a zenekari tagok nagy szeretettel várnak majd soraikba.

 

 

Jánossomorja város polgármestere is méltatta az együttes, az alapítók, és a karnagy, Schmidt Márton munkáját. A polgármester a város nevében emlékplakettel és ajándékokkal is köszöntötte a zenekart – amely előző nap ezüst minősítést ért el a minősítő fellépésén.

 

 

A jubileumi emlékezés nyáron folytatódik, az év végéig pedig egy könyv is készül a fúvószenekarról.

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-