Még nincs kint teljesen a vízből Jánossomorja: Már igazi tavaszi időjárás köszöntött ránk, a város őrzi még az elmúlt hónapok magas belvizének nyomait. Jánossomorja kritikus pontjain hetekig víz alatt voltak a pincék, de a mezőgazdaság számára is sok fejtörést okozott a tél. Sok helyen még a tavaly elvetett növényeket sem tudták betakarítani.

Hutflesz Károly helyi vállalkozó 25 éve foglalkozik mezőgazdasággal, azonban az elmúlt hónapokban találkozott először azzal a problémával, hogy a Hanságban fekvő földeit egy részét nem tudja betakarítani, a belvíz miatt. Összesen közel hathektárnyi földje áll még mindig víz alatt, ami akár milliós károkat is jelenthet. Bár az idő most már tavaszias, az elmúlt ősz és tél nagy gondot okozott a gazdáknak.

Az elmúlt év volt a negyedik legcsapadékosabb esztendő 1963 óta. Szeptembertől decemberig közel 400 mm eső esett környékünkön, amit a föld már nem tudott felszívni, ezért sok helyen felszíni vizek jelentek meg. A Hanság-főcsatorna március 12-én tetőzött, 205 cm-rel. Környékünkön is több gazda küzdött a belvízzel, de a Hanság más területein, Bősárkány felé még rosszabb volt a földek állapota. Traktorokkal és lánctalpas kombájnokkal próbálták betakarítani a vizes területekről a növényeket, de sok helyen még így sem jártak sikerrel.

 

 

Kárenyhítésért a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz fordulhattak a gazdák. A belvíz februári csúcspontjánál 125 ezer hektárnál is nagyobb területet borított belvíz az országban. A leginkább veszélyeztetett térség a Dél-Alföld volt, de azért ide is jutott a bajból. Hutflesz Károly elmondta, hogy a földeken álló belvíz nem csak a tavalyi évet nehezítette meg, ezekről a földekről egészen áprilisig nem tudták betakarítani a tavalyi termést, ami az idei vetést és munkálatokat is akadályozta.

 

Vizesárok

 

Több belterületi részen is folyamatosan küzdenek a belvízzel a lakók. A város mélyebben fekvő pontjai évtizedeken át vízgyűjtő területként működtek, ilyen például a péteri temető környéke, a Béke utca is és a Lókert is. Itt szinte minden évben megjelenik a pincékben és az árkokban a belvíz.

A város víz és csatornarendszerének felújításába fogott télen az önkormányzat. Ennek keretein belül a veszélyesebb pontok gyors árkolását hamarosan elkezdik. Erre a testület közel négymillió forintot különített el. De a város teljes vízelvezető rendszerét megújítanák Uniós pályázat segítségével.

 

 

A Béke utca végén található erdősávnál is árkolnának. Bár a belvíz ellen nehezebb fellépni, a szakemberek reményei szerint ez enyhíthetne az itt tapasztalat belvízgondokon is. Legutóbb 2013-ban volt ilyen nagy belvízhelyzet Jánossomorján.

 

Kajtár Éva – JTV

-hirdetés- -hirdetés-