A húsvét néphagyományokban gyökerező oldalát mutatta meg az Örökség Kulturális Egyesület szombaton. Hagyományőrző húsvéti délutánjukon régi technikákkal festhettek tojást a gyerekek, csuhéból hajtogathattak húsvéti díszeket. De a tél elűzésére és a tavasz hívogatására szolgáló népszokások is rügyet fakasztottak.

Nem szokványos piros tojások készültek szombaton a művelődési házban. Természetes színezőkkel, régi technikákkal festhettek tojásokat, vagyis az élet szimbólumát az érdeklődők. Lehetőség volt kipróbálni, milyen lesz a tojás, ha vöröskáposztával, céklával vagy vörös hagymával színezik azt meg. A hagyományos módszerek, természetes színezők nem csak a gyerekek számára jelentettek újdonságot, a szülők is kíváncsian figyelték, hogyan készül a hímes tojás. Viasszal, írókával, berzseléssel és gravírozással is készület tojások a kézműves délutánon. Az ügyes kezűek kipróbálhatták a tűnemezelést, mellyel dísztojást készíthettek. De más kézműves technikákat is kipróbálhattak, megszemlélhettek, felvonultak a város ügyes kezű alkotói, fazekas remekeket és rongyműves alkotásokat nézegethettünk, ínyenc lekvárokat kóstolhattunk, kipróbálhattuk a nemezelést, akár tojásdíszítéssel is, és csuhéból hajtogathattunk sok szép díszt.

 

Fotógaléria a képekre kattintva!

A gyerekek nem csak a tojás festést szeretik, sokan másban is segítenek a húsvéti készülődés során. Míg a lányok a hímes tojások elkészítéséért vállaltak felelőséget, a fiúk elkészítették a kiszebábot, melynek elégetésével a néphagyomány szerint a tél elűzését és a tavasz eljövetelét ünnepelték, lángokba vetve a telet, az ínséget és betegséget szimbolizáló bábút.

Egy másik néphagyományt, a zöldágjártást is felelevenítették a résztvevők. A zöldágjárás a tavasz, a természet megújulását jelképező énekes játék, régi dalunk, a Bújj-bújj zöld ág is e szokáshoz kapcsolódhat. A ágakból álló kapukon való átbújással pedig a tavaszba léphettek a részvevők.

 

 

Az újjáéledő természetet már régen is az újszülött állatok, így a bárány, csibe, nyúl képviselte, ezért itt is megjelentek, sőt, meg is simogathatták őket a résztvevők.

 

 

 

A húsvét vasárnap is folytatódott az egyesület háza táján. Vasárnap este locsolóbálra várták a táncos kedvű lakosságot a pusztasomorjai közösségi házba. Itt népzene és a modern báli zene egyaránt mulattatta a vendégeket, de rögtönzött tánckoreográfiákat is előadtak a jánossomorjai táncosok a vendégeknek. Hétfőn pedig egy iskolai osztály hagyományőrző locsolásában segédkezett az egyesület, akik szokásuk szerint minden évben locsolkodni viszik a táncos fiúkat.

Az Örökség Kulturális Egyesület célja, hogy a gyerekek ne csak a modern húsvétot ismerjék meg, hanem a mögöttük rejlő népszokásokat, hagyományokat is.

 

KÉ – JTV

-hirdetés- -hirdetés-