Húsvét. A keresztény egyház Jézus feltámadását ünnepli ezen a hétvégén. Mindhárom templomban és a kálvária-kápolnánál is ünnepi szertartásokon vehettek részt a hívek, hogy átérezzék az önfeláldozás és a megváltás súlyát. Kótai László plébános a lélek táplálását találta a legfontosabb húsvéti feladatunknak. Kihunytak a fények, utoljára szólaltak meg a csengők és harangok nagycsütörtökön. Az oltárfosztást Pusztasomorján élhették át a hívek. A feldúlva hagyott oltár azt jelképezte, ahogy Jézust megfosztották ruháitól, a csend pedig, hogy senki nem szólalt fel védelmében.

Nagypénteken Jézus kísérhettük végig a stációkon a Liget utcai kálváriánál. Az 1944-ben emelt hősi kápolna különleges domborműveit a neves győri művész, Borsa Antal készítette. Most László atya vezetésével járták végig a 14 képoszlopot a hívek.

Fotóalbumok a képekre kattintva!
Kora este a szentjánosi templomban folytatódott a Jézus szenvedésére való emlékezés, csendesen, félhomályban. A plébános és a kórus itt elénekelték a hagyományos passiót. Évente egyszer itt hódolnak a kereszt előtt a hívek, amit ekkor leplez le és hoz eléjük a lelkipásztor. Itt áll már ekkor a virágokkal feldíszített szent sír is.

 

 

Fotóalbumok a képekre kattintva!

 

Krisztus feltámadásával a fény és a reménység újra visszatért az emberek közé. A meggyújtott szent lánggal vonult végig a templom főhajóján a pap és a ministránsok. Fénybe borult az oltár és megszólaltak a csengők, harangok, orgonák is.

A vigília a legösszetettebb katolikus szertartás. Ettől az alkonyattól már a harmadik napot, a vasárnapot, vagyis a feltámadást köszönti az egyház. A régmúltban egyedül ekkor kereszteltek, így ez most is a szertartás szerves része. Idén ketten kapták meg a szentséget a katolikus közösségben.

 

László atya a húsvét lelki oldalára hívta fel a figyelmet, arra, hogy ne csak az anyagi javak, a böjt végi jó falatok vagy a világi ünneplés öröme töltse ki a húsvéti ünnepet, hanem a megváltás lelki öröme és felelőssége is. Egy olasz közmondást idézett, mely szerint, ha már semmid sincsen, csak egy karéj kenyered, add el és vegyél belőle virágot, hogy legyen tápláléka a szívednek.

 

Ezért is állt ki határozottan a plébános a böjti áldozathozatal, a gyónás és az áldozás fontossága mellett. Örömmel tölti el, hogy évekkel ezelőttiekhez viszonyítva ma már sokkal többen gyónnak Jánossomorján. A hívek számára az év legfontosabb egyházi ünnepe a húsvét, de sokak szerint a feltámadás örömét nem csak ekkor kell megélni. A mise végén a téren tartott körmenetben hirdették aztán a megváltó feltámadását.

 

 

Vasárnap a szentjánosi mise prédikációjában László atya a után a Jézust még halottnak vélő tanítványok szomorúságát, és a hogyan tovább érzésében való elbizonytalanodását mutatta meg. Ők azonban mégis a tanítások szerint éltek, és akiket később a nekik először kilétét fel nem fedő, majd magát megmutató Jézus is megerősített. László atya elmondta, mindannyian kerültünk olyan helyzetbe, hogy elveszítettük barátunkat, hozzátartozónkat, és elfogott minket a “Hogyan tovább?” érzése. Ekkor a helyes értékek mentén élve, tovább folytatva az elveszített hozzátartozónktól kapott példát, megerősíthetjük magunkat. Ebben is segíthet a hit.

A szertartás végén a helyi fúvószenekar köszöntötte a gyülekezetet. A zenészek jórészt német tradicionális dallamokkal kívántak áldott ünnepet a jánossomorjai egyházközösségnek.

Fotógaléria a képekre kattintva!

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-