Megújulás vár a Klafszky-iskolára, ám a suli udvarának felújítása már el is kezdődött. Kezdetét vette a MOL Zöldövezet programon nyert pályázat megvalósítása. Nem csak az oktatási intézmény sorsa dőlt el, közel 30 éves fákat döntöttek ki két hete a szentpéteri suli udvarán, melyek már nem csak a gyerekeket, az ott húzódó vezetékeket is veszélyeztették. A fákat már két éve egy katasztrófavédelmi ellenőrzésen megjelölték, mint két-három éven belül kivágásra érdemeseket, kezdődő betegség és a vezetékek veszélyeztetése miatt. Így hamarosan mindenképpen e sorsa jutottak volna az óriások, amelyek ráadásul az allergiásoknak is megkeserítették a nyarat. De a belső udvaron álló matuzsálemeket is kivágták, itt azonban a korhadás már olyan mértékű volt, hogy a szakembereket is meglepte. A fatuskókból azonban virágágyásokat, térdíszeket álmodtak a kertszépítők.

 

 

Fotógaléria a képekre kattintva!

De nem csak a szakemberek dolgoztak. Az erdészek mellett szülők, tanárok, sőt a diákok is kivették a részüket a munkavégzésből. Visszametszették a tél során elszáradt növényzetet, felfrissítették a fűszerkertet, de az árkot is kitakarították. Gáspár Tünde, a kertvarázslók vezető pedagógusa elmondta: „Próbálunk járdát építeni, kialakítani egy kültéri tantermet, ahol az asztalokat, padokat igény szerint el tudjuk rendezni, hogy a szabadban is lehessen órát tartani. A gyerekeknek majd bemutató ágyást készítünk, amit majd ők maguk ültethetnek be növényekkel és gondozhatnak az évek során. Olyan növényeket fogunk ültetni, amik itt a környezetünkben őshonosak, hogy a gyerekek azokkal is meg tudjanak ismerkedni.” Egy edzősarok kialakítása is a tervek között szerepel, de több ülőhelyet és szemetest is felállítanának majd az udvaron.

A MOL zöldövezet pályázaton az iskola 400 ezer forintot nyert, de az egész város megmozdult, hogy minél tökéletesebb udvart varázsolhassanak az erősen hiányos régi helyére. Azóta már közel kétmilliónyi felajánlás érkezett, de továbbra is várják a segítségeket, mert ötlet és terv bőven vár még parlagon. Az udvar a tervek szerint a Klafszky-napra, azaz június ötödikére nyeri el végső formáját.

Nem ez volt az első, szülő-tanár-gyerek összefogásban tartott udvarrendezés. Tavaly már egyszer virágosítottak, sok ötlet alapjait megvetették a Klafszkyban. E mostanit is még több ilyen kellemes családi munkás délután követi majd.

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-