A víz egyre nagyobb kincsükké válik, ezt tudatosítaná a víz világnapja március 22-én. A héten Jánossomorján is az ivóvíz fontosságára hívták fel a figyelmet. Az Aqua Kft. munkatársai diákokat láttak vendégül több iskolából is, hogy bemutassák nekik a város ivóvízrendszerét, a víztározókat, és azt, miként látják el a várost az értékes ivóvízzel. Megmutatták a tartalékul szolgáló ötös kutat is.

 

Elsőként a mosonmagyaróvári Éltes-iskola sajátos nevelési igényű diákjai kóstolhattak bele a kút mellett tavaly felállított, és a tavasz beköszöntével most megnyitott csap vizébe is. A diákokat Lőrincz György, a város polgármestere is köszöntötte. A sajátos nevelési igényű tanulók látogatása azért is fontos, mert Jánossomorja több mint 900 ezer forinttal segíti az iskola működését, ahol több jánossomorjai fiatal talál segítségre.

 

 

 

A diákok megkóstolhatták az ötös számú kútból feltörő vizet, ami a vizsgálatok szerint több mint 10 ezer, akár 11 ezer éves is lehet, és zárt vízrétegből származik. A hálózatban lévő kemény vízzel szemben ez lágy víz, ami főként a gyomor számára egészséges, ezért a kutat sokan használják. Ez a kút a város tartaléka is egyben, arra az esetre, ha a Feketeerdőről hozzánk érkező ivóvíz rendszerével gond adódna.

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-