A régi idők patikája költözött a Helytörténeti Gyűjteménybe: pénteken Patika-titkok címmel nyílt tárlat a múzeumban. Érdekesség, hogy a régi eszközök, technikák között sok még ma is használatos tárgyat láthatunk a vitrinekben, de a gyógyszerészet és a jánossomorjai patikák története is megelevenedett a falakon.

Több generációt kiszolgált mérlegek, üvegcsék, különböző tároló edények, mozsarak várják a kíváncsi szemeket a kiállítás érdekes régi darabjai között. Sokat ezek közül az eszközök és technikák közül még ma is használnak a gyógyszertárakban. A kiállítás talán legérdekesebb darabja az 1939-ben elkezdett méregkönyv, amit a rendezők a történelmet jól bemutató kordokumentumként állítottak ki.

 

 

A gyógyszerészet története egészen a 12. századig nyúlik vissza, erről is olvashatunk a falakon. A kiállítás laikus szemmel is és élvezhető gyűjtemény, az idősebbeknek sok minden ismerős volt a régi gyógyszerek közül.

 

 

A tárlatot a jánossomorjai Balzsam gyógyszertár munkatársai rendezték meg a város múzeumában. A jánossomorjai patikák története is megelevenedett a falakon: a kiállítás képekben mutatta be a gyógyszertárak életét, szinte a kezdetektől. A ma rendelkezésre álló dokumentumokból nagyon kevés derül ki a Jánossomorján működő patikákról és gyógyszerészekről.

Annyi bizonyos, hogy az első helyi gyógyszertár alapítója Magda Károly, mosoni gyógyszerész segéd volt. 1919-től már a mosonszentjánosi templommal szemben állt a patika, az új gyógyszerész pedig Győrffy József volt. 1939-ben a régi Laguna étterem épületében már működött Mosonszentjános második patikája, a Szentháromság gyógyszertár. A második világháború a gyógyszertárakat is érintette, ezután államosították a helyi patikákat. Ekkor már Dr. Dicsőfi Endre régi, Franck utcai házában kapott helyet a gyógyszertár, ám ez sem bizonyult megfelelőnek félreeső elhelyezkedése miatt. 1972- ben az Egészségügyi Kombinát átadása után a gyógyszertár is ebbe az épületbe költözött. A patika jelenlegi vezetője, 1988-tól Sebes György, az elődök helyét pedig 1989-től Sebesné Dr. Kőhegyi Márta vette át.

 

 

A gyógyszerészet története egészen a 12. századig nyúlik vissza, erről is olvashatunk a falakon. A kiállítás laikus szemmel is és élvezhető gyűjtemény, az idősebbeknek sok minden ismerős volt a régi gyógyszerek közül.

A jánossomorjai helytörténeti gyűjtemény mára kialakult sajátossága, hogy nem csak a szakemberek által megtervezett kiállításoknak ad helyet, hanem helyi civil szervezetek, cégek is bemutatkoztak már itt, a közönség elé tárva saját múltjukat, emlékeiket, melyek egyben a település történetéhez is hozzátartoznak. A sor a két évvel ezelőtti matyó-kiállítással kezdődött, de azóta a Dr. Oetker és nemrég a helyi régi kovácsműhelyek, most pedig a gyógyszertár is bemutathatta kincseit.

A kiállítás július közepéig megtekinthető a tavaszi idényt ezzel a tárlattal nyitó Helytörténeti Gyűjteményben.

 

Petz Brigitta – JTV

 

-hirdetés- -hirdetés-