Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulójára emlékezett az ország, és Jánossomorja is vasárnap. A városi ünnepség műsorát a Theatrum Hungaricum színtársulat adta. Molnár Gábor képviselő beszédében a szabadság tiszteletét hangsúlyozta, Lőrincz György polgármester a közösségi megemlékezések fontosságát emelte ki a koszorúzáson.

Ezúttal nem történelmi színdarabot hozott városi ünnepségünkre a budapesti Theatrum Hungaricum társulat, mint október 23-án, hanem félórányi, versekből, prózákból álló összeállítással idézték fel 1848-at. Nem a forradalom mozzanatainak eljátszásával, hanem a történelmi eseményeket feldolgozó, azokra reagáló irodalmi művekkel hozták közelebb a jánossomorjai közönséghez március 15-ét.

 

Fotógalériák a képekre kattintva

A műsor aktívan a közönségez szólva a kortársak felelősségét kutatta, a forradalom és a szabadságharc örökségét, azt, hogy minként is kell elődeink céljaihoz, áldozataihoz hűen, felelősen élnünk a mában. Ha másokhoz képest szabadabb vagy, még nem biztos, hogy te magad szabad vagy – hangzott az előadás egyik kulcsgondolata. Nagy hatású volt Petőfi Nemzeti dalának és Szentmihályi Szabó Péter: Térdre magyar című versének egymás mellé állítása szinte vitaszerűen, ami aktív állásfoglalásra késztette a nézőt.

A darab közlendője, értékes szövegekből összeállított tartalma és átható előadása egyaránt üdítő volt a helyi, hasonló megemlékezések sorában, még akkor is, ha maga a tempó gyors volt, az anyag tömény, és az ember még elrágódott volna egy-egy gondolaton, amikor már a következőre kellett figyelnie.

 

A szabadságról

 

„A mi feladatunk az elődeink által ránk hagyott ünnepet megőrizni, új tartalommal, értékekkel gazdagítani, gyarapítani, hogy továbbadhassuk az utánunk jövőknek” – hangzott el Molnár Gábor önkormányzati képviselő ünnepi beszédében. A képviselő beszéde kemény hangot ütött meg a szabadságot korlátozó rendszerek, kormányok ellen, a magyar nemzet kötelességének tekintve a szabadság iránti kiállást. „Sok mindent túléltünk, és itt vagyunk, megvagyunk. Megfogyva bár, de elegen, hogy a demokráciát életben tartsuk. Szerte a világban, 194 országban, ahol magyarok élnek, március 15-e a szabadság ünnepe, s ezt a szabadságot nem veheti el senki a magyar néptől.” – mondta a szónok.

 

 

Molnár Gábor beszéde, bár több alaposságot igényelt volna – például nagy költőink nevének vagy történelmi, társadalmi fogalmaink helyes használata terén -, vitathatatlanul hűen és hevesen reagált a kor országos problémáira, jellemzően nem a városhoz, hanem az ország lakóihoz szólt.

 

A láng megőrzése

 

A művelődési ház elől fáklyás menet indult a Szabadság Emlékoszlophoz a fúvósok zenéjére és a helyi önkéntes tűzoltók zászlós felvezetésével. Itt Nikházi Árpád S. Mátyás Ferenc versét szavalta el, amelyben Petőfi emléke előtt tisztelgett a helyi alkotó.

A szavalat után a magyar forradalmi eszme előtt tisztelgő emlékműnél koszorút helyezett el az önkormányzat nevében Lőrincz György polgármester és Bella Zsolt alpolgármester; a Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány nevében Prátser Krisztián; a Jobbik helyi szervezetének képviseletében Lipovits Máté és Radó Tibor; a nyugdíjasklub két tagja Csillag Györgyné és Burus Jenőné; az Örökség Kulturális Egyesület nevében Gombkötő Nóra; az Ifjúsági Klub elnöke Pető Benjamin; a Társaskör Egyesület képviseletében pedig Sipőcz Zoltánné és Sipőcz Zoltán. Az ünnepségen közreműködött a Jánossomorjai Fúvósegyesület.

 

 

„Minden nagy nemzeti ünnepet igazából helyben kellene mindenkinek megünnepelnie” – mondta el a JTV-nek az ünnepségen Lőrincz György polgármester – „Azt gondolom, hogy a nagy nemzet a kis közösségekben kezdődik, a családban, a községben, a faluban, a kisvárosban… Tehát nagyon fontos, hogy minden közösség helyben meg is rendezze nemzeti ünnepeit és helyi ünnepeit is.” A polgármester szerint jó, hogy október 23-ához hasonlóan ezúttal sem volt azonos a városi ünnepség az iskola műsorával, hiszen más a célközönség, és a gyerekekhez más nyelven kell szólni, mint a felnőttekhez, a Theatrum Hungaricum pedig most is színvonalas összeállítást állított színpadra Jánossomorján. „Ugyanakkor örülnék neki, ha sikerülne helyi fiatalokból összeállítani egy olyan produkciót, amely szintén hasonló színvonalon mutatná meg az 1848-as történéseket, elevenítené fel azt az időszakot versekkel, zenével.” – vélekedik a polgármester – „Bízom benne, hogy a jövőben újra össze tud majd állni egy ilyen öntevékeny helyi csoport.”

 

 

Pethő Benjamin, a Balassi Bálint Ifjúsági Klub elnöke szerint azért fontos, hogy emlékezzünk 1848 hőseire, mert nekik köszönhetjük, hogy még most is magyarul beszélünk, és hogy még mindig van Magyarország.

 

JTV – Jakab Viktória – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-