Saját magunkba tekintésre ösztönző kiállítással fogadta az érdeklődőket szerda este a Balassi Bálint Művelődési Ház. Matusz Péter Pál, piarista tanár Bibliai témájú képeiből láthattak válogatást az érdeklődők.

Megfontolandó gondolatokat felsorakoztató előadással nyitotta meg a kiállítást Farkas István, Lupus atya, a mosonmagyaróvári piarista iskola tanára, a közösség házfőnöke, aki mondanivalóját a hét fő bűnt ábrázoló képsorozatra építette. Mint mondta, ezek a bűnök eredetei, forrásai, vagyis minden elkövetett vétségben ezek rejlenek, és nagyon fontos, hogy a mindennapokban is védekezzünk akár rejtetten jelentkező kísértéseik ellen.

 

A tárlatot az Alapfokú művészeti Iskola tanárainak kiváló előadása nyitotta és zárta.

A kiállítás sorozat „az Út” címet kapta, az utazó tárlat tizennegyedik állomása volt most Jánossomorja. A képeket a bejárattól nézve a bibliai tanítások útját járhatjuk végig, szembesülhetünk a hét fő bűnnel, majd a kijárat felé közeledve akaratlanul is imát mormolhatunk. A képek főként tus technikával készültek, céljuk leginkább gondolkodásra késztetni a nézőjüket. Matusz Péter Pál, festőművész, piarista tanár a Biblia tanításait, gondolatait igyekszik a vászonra vinni immár harminc éve.

 

 

Matusz Péter Pál több képzőművészeti díj tulajdonosa, számos egyéni és csoportos kiállítása volt itthon és külföldön egyaránt. Nevéhez fűződik Mosonmagyaróvár város zászlajának és címerének megalkotása is, ahogy számos könyvborító és könyvillusztráció is. Alkotásaiban az emberi lét szövevényeit jeleníti meg, úgy, hogy a képek által a néző is jobbá válhat – ezt emelte ki megnyitójában a művelődési ház vezetője is.

A Meditáció című albumot is bemutatták az esten, melyben a művész még több képét lapozhatjuk át. Ezzel nemcsak a kiállításon, hanem otthon is elgondolkodhatunk a képek és a bibliai történetek jó szándékú tanításain, emelte ki Lupusz atya.

A tárlat március 25-ig tekinthető meg a művelődési ház nyitva tartási idejében.

 

 

Petz Brigitta – JTV

-hirdetés- -hirdetés-