Több figyelem a betegekre, kevesebb várakozás – Az önkormányzat ösztönzésére új orvos kezdheti meg munkáját Jánossomorján hamarosan. Ehhez újra kell osztani a nemrég egyesített praxisokat.

Nem épp régen, 2013 szeptemberében egyesítette a meglévő három háziorvosi praxist az önkormányzat. Akkor már hosszú évek óta betöltetlen volt a harmadik orvosi szék a szakemberhiány miatt, így a város kényszerhelyzetbe került. Már akkor is felmerült, mihelyst lehet, a városvezetés újra három orvosi praxist szeretne Jánossomorján, a minél jobb ellátás érdekében. Akkor azonban így láttak lehetőséget, hogy javítsanak a betegellátáson: Az addig egy helyettesítő háziorvos vállán nyugvó két praxisnyi páciensszámot mérsékeljék, és nagyjából másfél-másfél praxisnyi létszámban egyensúlyba igyekezzenek hozni a feladatokat.

A legutóbbi ülésen pedig már a praxis újranyitásáról határozhattak a képviselők. Talált ugyanis egy jelentkezőt a harmadik háziorvosi posztra az önkormányzat nemrég, és már tárgyalt is vele. Híreink szerint az Albertkázmérpusztán élő doktor hölgy vállalná a feladatot.

 

 

A polgármesternek már a kampány idején is egyik fő célja volt, hogy visszaállítsák a három háziorvosos rendszert. Most nagyjából 2800 beteg jut egy-egy orvosra, ez országosan is az átlagnál zsúfoltabb praxisnak számít, hát még járvány idején. Az influenzajárványt pedig Jánossomorján is megérezték. A betegforgalom a rendelőkben és az ügyeleten is megduplázódott. A betegség a héten enyhült csak, a kórházi látogatási tilalmat is szombaton oldották fel teljesen. Ez is jól mutatta az orvosok terheltségét.  Nem csoda, hogy megkönnyebbüléssel üdvözlik az új jelentkezőt a helyben praktizáló szakemberek, hiszen így nagyobb figyelmet tudnak fordítani a hozzájuk fordulókra.

A harmadik háziorvosról véglegesen a hónap végén dönt a testület, utána még az adminisztratív akadályok elhárulásáig hónapok telhetnek el. A kilátások szerint júniusra nyílhat meg a harmadik rendelő. A körzeteket terület alapon, az előzőekhez hasonlóan osztják majd vissza a tervek szerint, de a szabad orvosválasztás joga mindenkinek megmarad, így minden lakos eldöntheti, kihez akar járni.

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-