Tetőponton az influenzajárvány: A megye több kórházában határozatlan időre látogatási tilalmat rendeltek el. Jánossomorján is a szokott kétszeresét éri el a betegek száma. A járvány még akár hat hétig is elhúzódhat.

Tombol az influenzajárvány, a betegforgalom megduplázódott, fogynak a gyógyszerek és a pénztárcák is. Ez a vírus ugyanis nagyon makacs fajtája az influenzának, négy típusú gyógyszert is felírnak rá az orvosok, komolyabb a kúra és az árak is, fejenként akár 6-7 ezer forintot is ott hagyhatunk a gyógyszertárakban. Az évtized járványáról beszélnek az egészségügyi körökben, a mosonmagyaróvári, csornai, győri és soproni kórházakban is látogatási tilalmat rendeltek el. Sokan igyekeztek megelőzni a bajt vitaminokkal, gyümölcsökkel. De nincs menekvés, ha a környezetünkben erős a fertőzés, az immunrendszer pedig legyengült a fáradtságtól, a sok munkától és a stressztől. Érdekes, hogy a fiatalok körében jóval nagyobb a megbetegedések aránya.

 

 

A vírus most tomboló válfaja nehézsúlyú, sok szövődménnyel jár, a panaszok makacsabbak. A szokásos egy hétnél hosszabb a gyógyulás. Az oltások kialakításánál mindig a korábbi, legelterjedtebb vírustörzseket veszik figyelembe, ám most egy új, erős mutálódással van dolgunk. A beoltottak is ágynak eshetnek tehát, de kevesebb szövődményben, gyorsabb gyógyulásban bízhatnak. A vakcina főleg az idősek, legyengültek, betegek számára jelenthet sokat. Igaz, Jánossomorján alig néhányszázan kértek a sokaknak ingyenes, de megvásárolva is a gyógyszerek harmadába kerülő védőoltásból.

Sokan túl hamar munkába állnak, nem veszik igénybe a táppénzt, nem fekszik ki teljesen a kórt. Ilyenkor továbbadhatják a fertőzést. De gyakran újra felüti fejét a betegség, sok szövődmény jöhet.

 

 

Az új vírus sokáig lappanghat és durvábban támad újra.  Ezért is fontos az, hogy minél alaposabban tartsuk be az orvos tanácsait, pihenjünk, ne vegyük félvállról a betegséget. Apróságnak tűnik, de az egyik legfontosabb a gyógyulásban és megelőzésben is, hogy sok – napi három liter – folyadékkal segítsük szervezetünket. Jelenleg ugyanis még csak a járvány közepén vagyunk, ami még 4-6 hétig tarthat…

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-