Hamarosan már a markolók dolgozhatnak a város árokrendszerén. Az önkormányzat átvizsgálja a város árokrendszereit, csatornázását, hogy tavasszal megoldhassa a nagy esőknél jelentkező vízelvezetési gondokat. A munka azonban hosszú távon is folytatódik, a város teljes vízelvezetését modernizálnák.

Nyáron és ősszel több alkalommal is  óriási mennyiségű eső hullott Jánossomorjára, kapukat döntött be a víz, árkok, pincék teltek meg. Közel ötven házban és több üzemben kellett védekezni, de akadt még gondot okozó eső bőven 2014-ben. Az önkormányzat most szakemberekkel oldaná meg a gondokat. Az önkéntes tűzoltóság és a katasztrófavédelem több éves tapasztalatai alapján mérik fel a gyors beavatkozást igénylő helyeket. Szerdán Pusztasomorján és Szentjánoson dolgoztak, jövő héten a nagyobb falat, Szentpéter következik.

A legtöbb problémát a lakók által betemetett árkok okozzák. A víz nem tud elfolyni, vagy ami még fontosabb, elszikkadni. A házaknál egyre több a beépítés, a térkövezés – a csapadék elvezetéséről pedig nem gondoskodtak. Sokan szabálytalanul a járdára vezetik ki a vizet, vagy épp a csatornába kötik. Több pincét tiltott módon kötöttek a szennyvízhálózatra. Ezeket hamarosan még szigorúbban tilthatja és büntetheti a város. Ahogy azt is, ha valaki betemeti az árkát, veszélyeztetve ezzel a szomszédokat.

5-6 területen árokásás a megoldás, még a tavaszi esők előtt. Bár ez is több millió forintba kerülhet, nagyobb károkat előzhet meg. A munka várhatóan márciusban kezdődik, amihez már most kéri a lakók együttműködését az önkormányzat, és azt is, hogy a jövőben felelősen gondozzák az árokrendszert!

A munka második ütemeként mérnökökkel méretik fel a város teljes vízelvezető rendszerét és felújítási tervet dolgoztatnak ki rá. A két munka ütem együttesen zajlik. Az új rendszer is a régi vízgyűjtő területekre alapulhat, a felújítás akár százmilliós nagyságrendű is lehet, amire pályázna a város.

-hirdetés- -hirdetés-