Olvasható helyben is a Mosonszentjánosi Kódex. Környékünk legértékesebb műkincsének újranyomott kiadását vásárolta meg az önkormányzat, és helyezte el a könyvtárban illetve a helytörténeti gyűjteményben.

A könyv reprint kiadásába most először lapozhat bele bárki, eddig csak a megtalálásakor és pár éve, a múzeum vitrinjében láthattuk a leghíresebb helyi emlékünket. Egy példányt a Helytörténeti Gyűjteményben olvashatunk majd a téli szünet után, ezt a Magyar Kultúra Napja ünnepségen adta át az intézménynek Lőrincz György polgármester.

 

Fotógaléria a képekre kattintva!

A könyvtárba is kerül egy kötet, amit múlt pénteken adtak át, nemcsak a könyvtárnak, hanem egy iskolás osztály kíváncsi tekintetének is. A diákok előadást hallgathattak és kérdezhettek is a könyvről, majd nagy örömükre bele is lapozhattak, sőt játékosan feliratokat kereshettek, a képeken ábrázolt bibliai történeteket találhattak ki.

„Drágább, mint egy PS?”

 

A kérdések között a könyv egyediségre, értékére is rákérdeztek a gyerekek. Az eredeti példány bizony jóval drágább, mint egy PS, egyenesen felbecsülhetetlen értékű. A Pannonhalmi Apátságban őrzött eredeti példány két másolatát közel 170 ezer forintért vásárolta meg a város, hogy végre szabadon megtekinthessék a jánossomorjaiak.

A legszebb naiv kódex

 

Az 1700-as évektől létező, kézzel írt, paraszti kódexek népszerűek voltak a helyi németség körében. Apáról fiúra szállva írtak, másoltak le benne vallási szövegeket, szokásokat, játékokat, felolvasva abból a családnak is. A kor németsége, az országban ritka módon írástudó volt, az írásbeliség fontos eszköze volt a történetek, szokások öröklődésének, ezért nem is változtak olyan nagyon az évszázadok során, ellentétben a szájhagyománnyal terjedő magyar szokásoknak.

 

 

E könyvek legszebb példánya az Anton Johann Lang által 1808 táján készített könyv, amit Mosonszentjánoson találtak meg a kutatók a múlt század közepén. Ez a ma ismert, közel hetven kódex legdíszesebb darabja, 51 színes illusztrációt tartalmaz. Ezeket egy nyomtatott német vallási kiadványból másolták tovább a kódexek készítői, a képek azonban egyre torzultak, változtak, a rajzoló ötleteit is magukba szívva. Ez is különleges értéket ad a könyvnek.

 

A kódexekről bővebben itt olvashat! 

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-