Advent második hétvégéjén is közösen ünnepelt Jánossomorja. Szombaton a hagyományos pusztasomorjai forgatagban a Társaskör várta a lakókat, a művelődési házban pedig a Német Nemzetiségi Önkormányzat fogadta műsorral a helyi német ajkúakat. A második gyertyát gyújtjuk meg az adventi koszorún a hétvégén. A karácsonyi felkészülésben pedig idén is segített a Társaskör által szervezett adventi forgatag. Advent második hétvégéjén a pusztasomorjai templomtéren vásárral és színes műsorral várták a rossz idő ellenére is kilátogatókat.

A Mosonszél egyesület verseiben és dalaiban is a fehér karácsony hangulatát idézte jól ismert módon. Az Alapfokú Művészeti Iskola diákjai is a karácsonyról énekeltek, ebben segítségükre volt Fördős Frigyes és Illés Csaba is. Nemcsak dalokkal készülhettünk a karácsonyra, Budainé Lőrincz Anna és Figura Ilona is különleges karácsonyi versekkel készült az alkalomra.

 

Fotógaléria a képre kattintva!

Mivel az első forgatag december 6-án volt, ezért a Mikulás is meglátogatta a gyerekeket a  pusztasomorjai templomtéren. Amíg a gyerekek tőle kaptak ajándékot, a felnőttek különböző kézzel készített ajándék- és dísztárgyakat is vásárolhattak, de forralt bort és lekvárt is kóstolhattak. A forgatagok évről évre egyre több embernek segítenek a karácsonyi készülődésben.

Idén Etyekről is érkeztek látogatók. Halmi Jánosné Jánossomorján született és testvérét látogatta meg, így közös családi program volt a forgatag. Elmondta, ez a rendezvény sok embert megmozgat és így rokonokkal és ismerősökkel is találkozhat az ember, ami sokat segít az ünnepre való felkészülésben.

 

Német szóval

 

Nem csak a templomtéren készülhettünk közösen az ünnepre, a német nemzetiségi önkormányzat is adventi műsorral köszöntötte a helyi német származásúakat. A mosonszentpéteri iskola diákjai vidám műsorral készültek, de komolyzenei daraboknak is tapsolhattak a résztvevők. A hagyományos német advent évek óta a helyben élő német nemzetiségiek külön ünnepe. A hagyományok és a kultúra megőrzése, gyerekekkel való megismertetése fontos célja a rendezvénynek.

Wennesz Jószef Károly, a Német Nemzetiség Önkormányzat tagja elmondta, hogy az adventi időszak a lelassulás és a gondolkodás időszaka kellene, hogy legyen, viszont egyre inkább felgyorsulnak ilyenkor az események, így az ilyen közös ünnepeken sokkal könnyebb átélni az ünnepi várakozást.

 

-hirdetés- -hirdetés-