Több iparűzési adó idén, semmi adóemelés jövőre. De szemezgethet itt más érdekességet is a közmeghallgatásról! – Aktívabb fórumokat szeretne a polgármester? Hát tessék! Már az első fórumon sok kérdés, javaslat, ötlet merült fel a városjobbító szándék elve mentén.

A közösség meghallgatása és tájékoztatása – ezen elveknek megfelelően kicsit másként zajlott a szokásos decemberi közmeghallgatás. Az eddig már-már felháborító érdektelenségbe fulladt fórumok helyett most sok kérdés és megbeszélt téma jellemezte szerda este a művelődési ház kistermében tartott összejövetelt. Elsőként az önkormányzat nevében Lőrincz György polgármester számolt be a város elmúlt évének főbb elemeiről, röviden. Az új polgármester vezette testület három új taggal dolgozik, három állandó és egy ideiglenes bizottsággal.

Beruházás – felújítás

 

A szeptember végén lezárt harmadik negyedév gazdasági mutatói magukért beszélnek: A beruházások frontján a következőket sorolta fel a polgármester: Összesen 61 millió forintért három utca aszfaltozását, általános kátyúzást, és az Óvári utcában lévő vízelvezető árokrendszer felújítását végeztette el az önkormányzat – ebből utóbbi közel 10 milliós költséget jelentett. Gumiborítású pálya épült a központi iskola udvarára közel 20 millió forintból. Ez, mint arról beszámoltunk, kezdetben 13 millió forintos tételnek ígérkezett, többfunkciósként épült, azonban jelenleg nagyjából csak futsalozni lehet rajta testnevelésórán és edzésen. 13 kamerás térfigyelő rendszer épült, 6,7 millió forintból és a további bővítés lehetőségével. A Klafszky-iskola mellett álló volt Kristály épületének megvásárlására 17 milliót költöttünk. A Lókert utcai játszótérre 2,7 millióból kerültek új, már minden szabálynak megfelelő játékok. A beruházások táblázatának legvaskosabb szereplője, és egyben legnagyobb sikere is természetesen a művelődési ház 83 milliós felújítása volt, aminek a teljes összegét pályázaton nyertük.

 

A felújítások között nagy tételt képvisel a köztemetők 14 milliós rendezése, az iskolákban elvégzett, mintegy 29 milliónyi felújítás, illetve az ovik 6,5 milliós javítási költsége. Korszerűsítették az orvosi rendelő fűtését és hőszigetelését összesen 14,5 millió forintból. A tervezettnél nagyobb lendülettel indulhatott meg a pusztasomorjai közösségi ház felújítása is, erre 8,9 milliót költöttünk idén. A művelődési házban 7,5 millióért végeztek a pályázathoz kapcsolódó felújítást. A helyi civil szervezetek 30 millió forint támogatást kaphattak.

 

Bevételek – már 60 millióval több iparűzési adó

 

A legfontosabb adóbevételek terén is örömteli híreket mondhatott Lőrincz György: Az iparűzési adó tavaly 410 millió forint volt, idén szeptemberig pedig 470 millió folyt be, ami már a háromnegyed éves etapnál magasabb, mint a tavaly teljesülés. Az építményadó tavaly 112 milliós volt, idén eddig 119 folyt be, ami elsősorban a Dr. Oetker bővítésének köszönhető. A gépjármű-adó is egymillióval a tavalyi fölött teljesült eddig, 20 millió folyt be. A kommunális adóból 3, 2 millió érkezett a városkasszába.

 

2015-ös tervek – Nem lesz adóemelés

 

A polgármester elmondta, az állami költségvetés számait még nem tudjuk, ez december közepe táján válhat véglegessé, akkor látjuk a normatívákat is. Az már biztos, hogy az adóerő-képességünk növekedett – vagyis az, hogy mennyi adó folyik be átlagosan az önkormányzathoz. Mivel ehhez számítják az állami normatívákat, a gazdagabbak vállaljanak többet elve alapján valószínűleg kevesebbet fogunk kapni az állami hozzájárulásokból.

 

 

„2015-ben sem új adót nem vezet be az önkormányzat, sem a meglévők mértékét nem emeli, tehát 2015-ben nem lesz adóemelés.” – hangsúlyozta a polgármester. A testület egyik fontos célja lesz még az év elején, hogy a törvény szava szerint ötéves gazdasági programban határozza meg a főbb fejlesztési irányokat. Ezt a képviselők választási programjainak igazságos figyelembe vételével szeretné elvégezni Lőrincz György. Ebben fontos szerepet szán az út- és járdaépítéseknek, az építési telkek kialakításának, bérlakásépítésnek, városüzemeltetési cég létrehozásának, egészségügyi és szociális fejlesztéseknek.

Kiemelte, biztató, hogy a megyei fejlesztési programok közé bekerültek Jánossomorja elképzelései is, ez jó esélyt biztosít a megjelölt fontos céloknak. A megye által elismerten támogatásra érdemes célok között szerepel a bérlakás-építési program; a bölcsődei és óvodai fejlesztések; a bentlakásos idős otthon létrehozása; parkosítás; városkép-rehabilitáció és fejlesztés; felszíni csapadékvíz-elvezetés; energetikai fejlesztések.

 

Kérdőre vont lakosság

 

A polgármester nyíltabb önkormányzat szeretne a jövőben, jobban bevonná a lakosságot a döntésekbe, támaszkodna a polgárok véleményére, ötleteire. Kérte is a jelenlévőket, hogy bátran álljanak elő az ötletekkel, akár később is. A kérdések nem is maradtak elhallgatva: Szóba került a péteri temető parkolójának bővítése, vízelvezetési rendezésének fokozása. Az útjavításokat érintő kérdésre válaszolva a polgármester elmondta, átfogóan, szakmai stábbal felmérnék a város közlekedését, meghatároznák a legforgalmasabb utakat, és objektív szempontok alapján prioritási sorrendet állítanának fel az útjavításban. Kérdés hangzott el a bölcsőde előtti új árokrendszerről is; voltak, akik kevesellték a tereprendezést. Az árkok jól birkóznak ugyan a vízzel, azonban nagyon fontos, hogy rendszeresen tisztítsák az átfolyókat, medret a problémák megelőzése érdekében – mondta a városvezető.

 

Járdákról

 

A járdafelújítást is szorgalmazták, rámutatva például a művelődési ház – buszmegálló – Vasút utca közötti szakaszra, ahol nem épült meg évek óta pár méter járda; illetve a Tüzép előtti részre, ahol nehéz a közlekedés. De sok ilyen szakaszról eshetett volna szó…

 

Főutcai megállóhelyek

 

Előkerült a Szabadság utca megállási lehetőségeinek javítása, parkolóhelyek kialakítása, akár az ott lévő üzletek anyagi együttműködésével is. Bár városközpont-rendezésre nyílik számunkra pályázat, mondta a polgármester, de az út az állam kezelésében van, így minden ilyen irányú fejlesztés, változtatás az ő kezükben van. Nyomhat azonban a latban, hogy megnövekedett a határon átvivő főút forgalma, andaui mérések szerint akár a napi 4000 járműszámot is elérheti.

 

Malomudvar

 

A malomudvar városképet csúfító állapotáról is kapott kérdést a város. Lőrincz György elmondta, Rekultív Kft. érdekeltségébe tartozó területre bevásárlóközpontot terveztek a tulajdonosok és partnereik, ám a meghosszabbított plázastop miatt ez a beruházás nem valósulhat meg. A Kft. vezetője ezért a megőrzött két raktárépületet és a körülötte lévő területet a kérdés megoldásáig felajánlotta a város számára, közösségi hasznosításra, mintegy ingyenes bérletként. A terület képét is javítják majd a kerítés renoválásával és rendszeres gazolással – szólt a cég további vállalása.

 

Pályázatírók, városüzemeltetés, nyilvános ülések

 

A pályázatírások elősegítését szorgalmazó felszólalásra válaszul a polgármester elmondta, az ígéretek szerint egyszerűsíteni fogják azok megírását, hogy az önkormányzatok ne csak nagyon drága pályázatíró cégekkel tudják elkészíteni az eddig nagyon bonyolult munkákat, hanem maguk is elkészíthessék azokat.

 

 

A több képviselő által is szorgalmazott városüzemeltetési cég létrehozásáról elhangzott: jövő évben az önkormányzat tapasztalatokat gyűjt és egy biztos struktúrát dolgoz ki ennek érdekében. A polgármester elmondta, a hatékonyabb működtetésre mindenképpen szükség van, 2016 januárjában már egy biztos, új rendszer lépne működésbe.

A testületi ülések nyilvánosságát szorgalmazó kérdésre a válasz, hogy a JTV-vel együttműködve kidolgozzák ennek technikai megoldását. Több műszaki lehetőséget is szeretnének felmérni, amiről majd – az anyagiak függvényében – a testület dönt tavasszal.

 

Helyben hagyott fiatalok?

 

Kérdések sürgették a fiatalok helyben tartásának ösztönzését is. Erre az önkormányzatnak már évek óta kidolgozott programja van, amelyhez cselekvési terv is készült, ám eddig nem történt komoly lépés, a terv jórészt a fiókban maradt. Ezt is szeretné elővenni, aktualizálni az új testület, gondot fordítva a munkahelyteremtés, pályairányítás; lakáshoz jutás és szórakozási lehetőségek alkotta három pillérre – mondta Lőrincz György.

 

Turisztikai központ Jánossomorja?

 

A turisztika fejlesztése is sok felszólalásban került elő. Többen szorgalmaznák a kerékpárutak hálózatába való bekacsolódást, összekötve a Fertő és Szigetköz tájegységeit. A Hanság természeti szépségeinek, túraútvonalainak központja is lehetne Jánossomorja, turisztikai központot helyezve akár a malom impozáns és figyelemfelkeltő épületébe. Egy merészebb terv szerint össze lehetne kötni rajtunk keresztül a Mosoni-Dunát és a Hanság-főcsatornát. E vízi összeköttetés átalakítaná a vidék arculatát, új lehetőségeket teremthet, mint például a vízi sportok, úszás, strand, vagy akár a túralehetőségek. Luka János képviselő szerint erre már készültek tervek, sőt, a meder Császárrét és Moson között évtizedekkel ezelőtt el is készült. A turisztika fejlesztése ráadásul minden szempontból anyagi bevételt eredményezhet Jánossomorjának.

 

Nyílt önkormányzatot

 

Lőrincz György a JTV-nek elmondta, kellemes tapasztalatokat szerzett a közmeghallgatásról: – „Most elindultunk egy úton. Picit más volt ma, mint a korábbi évek ülésein, én is másként állok ehhez a dologhoz, mint az elődöm, de még egy-két közmeghallgatásnak el kell telnie, hogy olyan legyen, amilyet mi elképzeltünk. Ma este itt 40-45 főt számoltam meg és a polgármester hivatalból csak az ült itt, akinek feladata volt. Azok jöttek el, akik kíváncsiak voltak, akik el akarták mondani javaslataikat, ötleteiket. Öröm, hogy aktívak voltak, egymásra reflektáltak, inspirálták egymást. A rendezvény neve is a köz meghallgatását hordozza, az itt elhangzottakat pedig a testület biztos, hogy megfontolja majd.”

A polgármester elmondta, a közmeghallgatás időpontján is változtatna. Az eddigi decemberi dátum helyett egy tavaszit szorgalmazna, hiszen akkor már látjuk a teljes előző évet és az új esztendő terveit, költségvetését is. De nem zárná ki, hogy két közmeghallgatást tartanának, meghagyva a decemberit is, sőt, a településrészenkénti közmeghallgatás ötlete is felmerült.

A lakossággal való kapcsolat egyik eleme csak a közmeghallgatás, a másik a képviselői fogadóóra, amiből eddig nem álltunk túl fényesen, csak Lőrincz György tartott ilyet rendszeresen, képviselőként. – „Nagyon örülnék, ha minden képviselőnek lenne fogadóórája. Tudom, sokan mondják, hogy meg lehet állítani őket az utcán, de szerencsésebb, ha egy kijelölt időpontban, csak az adott ügyre figyelve, jegyzetelve fogadjuk a választókat. Alaposabban lehet az ügyekről beszélni, mint egy rendezvényen, vagy a boltban. Remélem, hogy lesz olyan képviselő, aki ezt folytatni fogja és évek alatt ez népszerűsödik.”

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-