Hiánypótló iskolai kezdeményezésként a nyolcadikosok végiglátogatják a főbb környékbeli munkahelyeket, hogy ezzel is segítsék a pályaválasztást. Legutóbb jánossomorjai Leier és AMB üzemek mindennapjaiba pillanthattak be a központi iskola nyolcadik A osztályos diákjai. Az AMB-ben megismerkedhettek a különböző munkafolyamatokkal a kábeleket és autórádió-alkatrészeket készítő gyárban. A dolgozók és vezetők örömmel fogadták a diákokat, a séta mellett egy előadáson is bemutatták nekik az üzemet.

 

A látogatás mindkét félnek fontos, hiszen a pályaválasztás küszöbén álló diákok azért látogatnak végig több helyi üzemet, hogy minél jobb döntést tudjanak hozni február 15-ig, a középiskolai jelentkezési határidőig. A pályaválasztási tanácsadó minden végzős osztálynak szervez egy-két gyárlátogatást, ám ez nagyon kevés, ezért a diákok osztályfőnöke maga kereste fel a környék munkáltatóit. A gyerekek ugyanis nem mindig vannak tisztában azzal, egyáltalán milyen állások is várnak rájuk a munkaerőpiacon. Az alapvető szakmák, mint ács, lakatos, ismertek, de hogy a modern piac milyen képesítésekre tart igényt, pláne a környéken, arról általában nincs fogalmuk a diákoknak – utalt rá Jakabné Gruidl Teréz, az A-sok osztályfőnöke. A pedagógus szeretné, ha ez az általa kezdeményezett munkahely-látogatási gyakorlat nagyobb teret és támogatást kapna a helyi oktatásban, hiszen fontos és hiánypótló ismeretekkel segíti a diákokat.

A legtöbb tanuló valóban szeretne a környéken elhelyezkedni, ebben pedig nagy segítség számukra a látogatás. A cégek számára is fontos, hogy megmutatkozzanak a diákoknak, és a gyerekek tudják, milyen iskolai végzettségekkel tudnak a környéken elhelyezkedni.  Ugyanakkor több üzem arra is felhívja a figyelmet, hogy – bár vannak üdítő kivételek – a környék szakképzése nem mindenhol épül rá a nagyobb környékbeli, műanyagipari gyárak munkaerő-igényére, így sok esetben külön kell betanítaniuk a hozzájuk jelentkező dolgozókat, mondta el Kaszás Anikó, az AMB személyügyi referense.

 

Jánossomorja munkaerő felvevő központ, főként a mosoni síkról és a Rábaközből érkeznek ide dolgozók. A cégek szerint hosszú távon lehet alapozni a térség jól képzett munkaerejére.

HT

-hirdetés- -hirdetés-