Töklámpást faragó kisiparosok költöztek szombat délután a művelődési ház udvarába. A tökfesztivál kicsiknek és nagyoknak egyaránt színes programokat kínált. Az idei rendezvényt a Búzavirág Népdalkör őszi dalcsokra nyitotta meg. Az idei fesztivál egyik különlegessége, hogy ez volt az első városi program, ami a teljesen felújított művelődési házban kaphatott helyet.

 

Fotógaléria a képekre kattintva!

Az asztalokon a legkülönlegesebb termények és dekorációk is feltúntek. Voltak óvodások és iskolások által terményekből készített díszek, de az eredetire megtévesztésig hasonlító játékpapagájok is. Apró aggastyánok is üdvözölték a látogatókat: ismét bonsaiokban gyönyörködhettünk.

Nem csak a válogatott terményeket és kiállított díszeket nézegethették a résztvevők, tökből és más zöldségből, gyümölcsből készült különlegességeket is kóstolhattak. Az ételek pedig idén is nagy sikert arattak. Egyszerűbb és bonyolultabb nyalánkságok egyaránt helyet kaptak az asztalokon. Akinek pedig ízlett a megkóstolt étel, az a receptet is hazavihette, hogy legközelebb már otthon készítse el.

Aki a nagyteremben nem talált fogára való ételt, a méltán híres somorjai rétest is megkóstolhatta, a kíváncsibbak pedig a készítés rejtelmeit is elleshették Fáni nénitől. Nemcsak helyi finomságok alatt roskadoztak az asztalok. Győrságról is érkeztek kiállítók, akik kézműves finomságokkal csalogatták a pultjukhoz a résztvevőket. Gyógynövényes gyümölcsszörpöket és lekvárokat is lehetett kóstolni, melyek mind-mind tartósítószer- és színezékmentesek voltak. Sikert aratott a különleges összetevőkből álló lekvárok tippjátéka is.

Az ügyes kezű látogatók nem unatkoztak, a kisteremben őszi dekorációkat készíthettek, az udvaron pedig kendert fonhattak, töklámpást faraghattak a szakavatott kezek. A gyerekek nagy lelkesedéssel vágták bele késüket a tökökbe, a végeredmény pedig minden esetben alkalmas volt az esetlegesen megjelenő szellemek elűzésére.

A kétnapos rendezvényen minden korosztály megtalálta a kedvére való szórakozást. Nagyné Doviczin Mónika, a Társaskör Egyesület tagja elmondta, úgy gondolják, ez egy nagyon jó családi program. A kicsiktől egészen a felnőttekig mindenkinek kínálnak programot a két nap alatt. Nagy fájdalmuk viszont, hogy a már hagyományos rendezvényre egyre kevesebb helyi termelő hozza el a terményeit, így a helyi értékek rejtve maradnak. A tökfesztivál a leglátogatottabb rendezvények között foglalt helyet eddig, idén azonban a látogatottság és a kiállítói részvétel a várt alatt maradt. A szombati nap zárásaként töklámpás felvonulás indult Mosonszentpéterre és vissza.

 

 
A töknapok másokat is megihletnek, az egyik helyi vendéglő például tökdíszekkel köszöntötte a menetet, a Klafszky-iskolában pedig terményekből készült figurákkal hangolták a gyerekeket a tökfesztiválra.

 

 

-hirdetés- -hirdetés-