Lakossági fórumon mutatkozott be a Fordulat csoport. A négy független jelölt alkotta tömörülés azért jött létre, mert a város jövőjét illető főbb elképzelésekben egyetértenek. Közel negyven pontból álló, számos területre kiterjedő programjukat a könyvtárban mutatták be az érdeklődőknek.

„Fontos lenne, hogy konzultáljunk”- hangzott el múlt hétfőn este a Városi Könyvtárban. A lakókkal való párbeszédre is nagyobb gondot fordítana a Fordulat csoport a következő önkormányzati ciklusban. Több más mellett ezt is kiemelték hétfői fórumukon.

 

 

A tízfős társaság egy éve alakult a város fejlesztése érdekében. Most három képviselőjelöltet és egy polgármesterjelöltet indít a választásokon, függetlenként, de közös célokért.

A csoport polgármesterjelöltje Lőrincz György alpolgármester, több cikluson át képviselő, aki elmondta, tisztelet és köszönet illeti az elmúlt 24 év városvezetését, de mára lépésváltásra, magasabb fordulatszámra van szükség a képviselőtestületi munka terén, hogy ne csak tervezzünk. Példaként hozta fel a fiatalok helyben tartására kidolgozott terveket, amikben nem történt sok előrelépés az elmúlt években. Szerinte a mai Jánossomorja polgármesterének a kor kihívásaival szembenéző, menedzser típusú közösségfejlesztőnek kell lennie, megfelelve a modern idők szavának.

A három jelölt is bemutatkozott a közönségnek. Nagy Katalin pedagógus, a Cintia Wellness Club vezetője a szentpéteri településrész utcaképére, közösségi fejlesztésére is több figyelmet fordítana. A forgalom csökkentésére pedig több módot is látna: Az elkerülő hosszú távú tervként nem hanyagolható, de az autópályáról érkező kamionforgalom Csorna felé terelése rövid távú cél lehet.

Prátser Krisztián pedagógus a Klafszky iskoláért is síkra szállt. De a Mosonmagyaróvár – Jánossomorja – Andau kerékpárút megépítése a másik fontos célja – ez nemcsak a környékünk kerékpárosai, munkába járói számára lenne hasznos: Jánossomorján keresztül köthetnénk össze a Fertő környéki és a Szigetközt bejáró, Pozsonyig, Győrig csatlakozással bíró kerékpárutakat, ami a város életében fejlődést hozhatna. Szerinte eddig nem fordítottak erre az ügyre elég figyelmet nálunk, ezt az is mutatja, hogy több pályázati forrásra sem pályázott a város, ugyanakkor környékünkön az elmúlt években rengeteg kerékpárút épült.

Molnár Tamás János agrármérnök, vállalkozó, az Örökség Kulturális Egyesület és a Tititá Néptánccsoport vezetője Városüzemeltető kft.-t hozna létre a városi feladatok hatékonyabb működésért. De a rossz szándékú betelepülők és az embertelen szállásokat kiadók ellen is tenne. Mint mondja, ma minden vállalkozó építményadót fizet Jánossomorján, kivéve, aki szállásokat ad ki, ezen pedig változtatni kell. A Fordulat csoport ezért szigorítana a helyi szabályozáson, regisztrálná és rendszeresen ellenőriztetné a szállásokat Jánossomorján.

Hauptmann Tamás – JTV

-hirdetés- -hirdetés-