Emberéleteket védő fénybe borultunk, de nem állhatunk meg itt, épp a megfelelő biztonságunk érdekében! Így foglalták össze álláspontjukat az összefogó felek, amikor ma hivatalosan is mentőmunkába állították a lámpákat a 86-os főút kereszteződésében. Délelőtt adták át a köznek a három érintett cég és az önkormányzat együttműködésében elkészült kandelábereket, amik biztonságosabbá teszik a számos tragédiát látott csomópontot.

A lámpák már pár hete bekapcsolódtak, és a próbaüzem alatt bebizonyosodott, fényük nagy segítség az átkelő gyári dolgozóknak, a lekanyarodni szándékozó, vagy épp az utánuk haladó autónak. A hétfő délelőtti hivatalos átadón a cégvezetők elmondták, már e rövid idő alatt sok alkalmazott számolt be a biztonság növekedéséről és köszönte meg a beruházást.

Gotsch János, Kulcsár Róbert, Dr. Kurunczi Károly, Vida János 

Jánossomorja Város Önkormányzata, a PEZ Production Europe, az Ed.Haas Hungaria Kft. és az AMB Components Hungary fogott össze a kereszteződés biztonságáért. A tervekről év elején egyeztettek, és sikerült is tartani az őszre megcélzott kezdést. (A tervezés lassúsága miatt tavasszal kivitelezőt is váltott a város, hogy ne késlekedjen a beruházás.)

A lámpás megvilágítás 4,8 millió forintba került, amit a felek négy részre osztottak maguk között. A kereszteződés biztonságossá tételének ez a második lépcsőfoka volt. Tavaly a cégek összefogásában sebességkorlátozó tábla került az út mellé, hang- és fényjeles lassító elemek épültek a burkolatba, a közútkezelő pedig festéssel egészítette ki azokat. Mindez közel 1,5 millió forintba kerül. Az önkormányzat tehát 1,2 a cégek pedig 1,7 millió forintot költöttek eddig a kereszteződés biztosítására.

A szalagot átvágta Dr. Kurunczi Károly Jánossomorja polgármestere; Kulcsár Róbert, a PEZ Production Europe Kft. ügyvezetője, és az Ed. Haas Hungaria Kft. képviselője is egyben; Vida János, az AMB Components Hungary Bt, Gotsch János az Ed. Haas Hungaria Kft. képviseletében. Az ünnepélyes szalagátvágás után a lámpák az önkormányzat kezébe kerültek, amely ezt követően működtetésre a közútkezelő felé adja tovább a beruházást.

 

Fény az út felén

 

A folyamat azonban még nem ért véget, sőt, épp félúton van, mondták el a felek az átadón. Megállapodtak itt abban, hogy tovább folytatják ezt az akciót, egészen addig, míg jelzőlámpás gyalogátkelő nem segíti az átkelést, esetleg a településhatárt ki nem tolják a kereszteződésig. Ezt két éven belül szeretnék elérni.

 

 

Kulcsár Róbert elmondta: AZ eddigi egyáltalán nem volt európai megoldás, a sötétben azt sem tudta néha az ember, hogy merre botorkál, vagy fordul le autóval. Ez a mostani, bár nagy eredmény, mégis félmegoldás, mindegyik fél egyetért abban, hogy több kell. Ezért is él tovább az együttműködés, ami a bürokrácia útvesztőiben és az anyagi terhek viselésében is hatékonynak bizonyult.

Mindegyik cég hosszú távon tervez itt. Az AMB profilváltása folyamatban van, ők az autóiparból kivonulva főként a kábel- és csatlakozógyártás felé tesznek átalakuló lépéseket, amit 2016-ig szeretnének befejezni. A PEZ szintén bővítés előtt áll, raktározási és gyártási téren is előrelépést jelentő csarnoképítésbe fognának hamarosan itt.

Jánossomorja az iskola elé felállított jelzőlámpás átkelő példáján okulva tudta, hogy nehéz lesz a kereszteződés lámpás megvilágítása, pláne a továbblépés. Ez azonban nem anyagi akadályt jelentett főként, mondta el a JTV-nek a polgármester, hanem – és talán nem is gondolnák sokan – a hivatali, szabályozási környezet lassítja, nehezíti, vagy épp lehetetleníti el a biztonságosabbá tételt. A kétszámjegyű utaknál sok a korlátozó tényező, a feltétel, és sok-sok az illetékes hatóság – az állami forráshiányról nem is beszélve, hiszen az anyagi vállalás megvan a cégek és a város részéről.

A 86-os főút Jánossomorja és Mosonmagyaróvár közötti szakasza az ország leghalálosabb hét útszakasza között van. Ebben a veszélyes kereszteződés sokat nyom a latban, eddig több halálos kimenetelű baleset is történt itt, a kisebbekről nem is beszélve. A buszokról leszálló dolgozók éjszaka, rossz látási viszonyok között is sokszor kénytelenek átkelni az úttesten, ami ráadásul enyhe ívet vesz pont itt, ez pedig megtévesztheti a helyismeret nélküli vezetőket.

A helyi rendőrőrs képviselője is jelen volt az átadón. Számára a felek megfogalmazták azon reményüket, hogy sok rendőri jelenlét, ellenőrzés, sebességmérés társul majd az új beruházáshoz. Jól láthatóan lépik ugyanis túl a sebességhatárt a járművek, főként a kamionok, a kereszteződésen áthaladva. Így a közlekedők felelősségére is számítanak a felek.

 

 

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-