A tízéves évfordulóját ünnepelte a város: a hagyományokhoz híven ismét színes programokkal várt mindenkit a szentjánosi templomtér. A helyi előadók és sztárvendégek mellett idén a nagyfödémesi produkciók koronázták meg a jubileumot.

Katonás hangulattal indult a jubileumi Város Napok szombati programja. A Pattantyús Népdal Együttes rábaközi katonanótákat gyűjtött össze és énekelt kora délután, a még csekély számú nézőnek. Őket a Balassi Bálint Nyugdíjas Klub kórusa követte, akik régi és modern népdalokkal hangoltak a délutánra. A nyugdíjasklub indította el 10 évvel ezelőtt a Nagyfödémes és Jánossomorja közötti a kapcsolatot, fellépésük ezért is volt különleges. A Cintia Wellness Club szintén jelen volt az első városnapon, már 10 éve is sokan voltak kíváncsiak rájuk, és idén is sokan tapsoltak a modern koreográfiáknak.  Akiknek pedig nem volt elég a táncból, azok Harasztosné Nemes Barbara zumba csoportjával is táncra perdülhettek.

Fotók a képekre kattintva

Az Aranykapu Daloskör kórusa ismert gyerekdalokkal állt színpadra, a Canto Excolo Kamarakórus pedig a popzene világába kalauzolta a templomtérre kilátogatókat. A Moson-Szél egyesület zenés műsorában helyi és környékbeli színjátszók szórakoztattak mindenkit.

Míg a felnőttek a színpad előtt találták meg számításaikat, a gyerekeket a templom mindkét oldalán izgalmas és ingyenes játékok várták. Különleges hajó- és kosárhintát próbálhattak ki, de rövid utazást is tehettek a kisvonattal a főutcán. A játékban megfáradt lurkók vicces vagy éppen félelmetes arcfestést és csillámtetoválást is csináltathattak a nap folyamán.

A nap első sztárelőadója Vikidál Gyula volt, aki a tőle várt klasszikusok mellett kedvenc színdarabjaiból is hozott egy-két dalt. Elmondta, nagyon örül, mikor a közönség között fiatalokat is lát, hiszen ez azt jelenti, hogy a rég megírt dalok a fiataloknak is tudnak mit mondani.

A mulatós zene kedvelőit ezután a Betli Duó fellépése mozgatta meg, de az operett szerelmeseinek is különleges szórakozást nyújtott a Délibábos Hortobágyon című műsor, melyben felhangzottak hazánk legismertebb operett slágerei.

Nem csak határon belüli magyar sztárvendégeknek tapsolhatott az estére már szép számú nézőközönség. Idén testvértelepülésünk, Nagyfödémes lakói is különleges műsorral készültek. Szlezák Erika elmondta, nemrég egy nóta versenyt rendeztek náluk, az itt sikeresen szereplők jöttek most el Jánossomorjára, hogy egy kis műsorral köszöntsék a helyieket. A taps pedig itt sem maradt el.

Az este a fiataloké volt, a Children Of Distance előadására sokan voltak kíváncsiak. Lacknerné Fördős Klára elmondta, nagyon szépek és jók a nemzeti ünnepek, viszont ez a három nap a miénk, csak a mi ünnepünk és ez, míg világ a világ megmarad nekünk. A tizedik Városnapok három napon keresztül várta izgalmas programokkal a helyieket.

Nem tudom mi hiányzott… – Glossza

 


Nem tudom, mi hiányzott….

Hiszen ott volt minden, ami eddig.
Helytörténeti vetélkedő eltökélt csapatokkal és még eltökéltebb tanárokkal… Kiállítások, amik megmutatták önmagunkat a világban (Dr. Oetker), és megmutatták a világban önmagunkat (Zoboralja, a legészakibb magyar nyelvsziget viseletei). És azt, hogy mindkettőre szükség van.
Fut a város, hihetetlen lelkesedéssel, óriási pillanatokkal, vérlázítóan gyönyörű időben… Kerékpáros túra, ping-pong csillag igazi csibészes sztorikkal… Történelmi igazságot szolgáltató, a sorson elégtételt vevő díszpolgári cím… Sokszáz dolgozó, önkéntes, szakmabeli és amatőr, akik mind-mind tökéletes egységgé varázsolták ezt az ünnepet, és akiknek nem lehet elégszer köszönetet mondani.

Mégis…

Nem tudom mi hiányzott. Tényleg nem tudom. De valami kellett volna még, hogy olyan igazi, tízéves hangulatú ünneplés legyen.
Talán egy nagykoncert egy országos hírű zenekartól? Amolyan egész estés, tudják… Egy Bikini, egy Csík, egy Magna Cum Laude, egy 30Y…?
Nem biztos.

Vagy elegek a panoptikumként megmutatott sztárok? Látjuk, hogy léteznek és tapsolunk nekik. És ettől mi is egyből érezzük, hogy mi aztán élünk, ahogy mutatja a netre posztolt közös fotó is?
Nem biztos.

Nem tudom, mi hiányzott.

Valami közös tízéves megmozdulás? Városzászló avatása a főtéren? Élőláncban összefogózó kezek a Szabadság utcában?  Egy időkapszula a jövőnek? Játékokkal, üzenetekkel, fotókkal… Hogy ők a 20 éves évfordulót már úgy ünnepeljék, hogy nekik ne hiányozzon az a valami, ha csak egy kapszula felnyitása is az?

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-