Finom múltidézésre invitálja minden volt vagy jelenlegi dolgozóját, és persze a város teljes lakosságát a Dr. Oetker helyi üzeme. A helytörténeti gyűjteményben nyílt kiállításon a cég évszázados történelmének emlékei mellett a helyi kincsek, régi fotók is helyet kapnak. A város reméli, ezzel a kiállítással még szorosabb kapcsolat alakul ki a nemzetközi hírnevű cég és Jánossomorja között.

A tárlatot megnyitó Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta: Jánossomorja most büszke, nemcsak évtizedes városi rangjára, de arra is, hogy egyik meghatározó cége most kiállításon dolgozta fel hazai és jánossomorjai múltját. A tárlat a város és a cég különleges kapcsolatáról is beszél. (A polgármester megnyitó szavait a cikk végén olvashatja!)

Fotógaléria a képekre kattintva!

Kálmán Csaba, a cégcsoport magyarországi igazgatója elmondta, a 15 országba szállító helyi üzem termékei által sokak ismerték meg Jánossomorját. “Évente legyártunk 280 millió darab terméket, 280 millió ember megérinti azt a tasakot, amin az áll, Jánossomorja.”

A november 30-ig nyitva tartó tárlatot helyi kezdeményezésre a cég és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum állította össze. Sárgult sütőporos, pudingos csomagolások, régi dobozok: egy letűnt kor mindennapi konyhai kellékei. Mellettük a mai konyhák ugyancsak nélkülözhetetlen segítői. Nagymamáink, dédmamáink konyháiba kalauzolt minket a Dr. Oekter kiállítása, amire rengeteg régi és mai dolgozó is kíváncsi volt, és szívesen emlékezett a múltra.

A város reméli, az önkormányzat és a cég jó kapcsolatát tovább erősíti ez a kiállítás, esetleg egy helyi látogatóközpont alapja is lehet a tárlat, és több helyi cég is kedvet kap a bemutatkozásra.

 

Jánossomorján a hetvenes évektől gyártottak Dr. Oekter termékeket, akkor még a Győri Keksz szerződésével. A kiváló élelmiszeripari múltra alapozva a rendszerváltás után érkezett ide a Dr. Oetker, és ’95-től kezdte meg a gyártást a helyi üzem, átvéve a győri kekszes dolgozókat, törzsgárdatagokat, nyugdíjasokat.

A gyerekek számára is tartogatott meglepetést a kiállítás: A parkban játékos vetélkedők, kézműveskedés, Paula boci, és persze sok-sok puding várta őket.

 

 

JTV

 

Dr. Kurunczi Károly megnyitó beszéde

 

Tisztelt ünneplő közönség!

Jánossomorja most büszke. Büszke a múltjára és a jelenére. Ma ünnepeljük várossá válásunk tizedik évfordulóját, de ahhoz, hogy idáig fejlődjünk, generációk több évtizedes munkája, a település iránt érzett szeretete kellett. Őket is ünnepeljük most, és hálánkat fejezzük ki nekik. 

De olyan kivételes helyzetben vagyunk mi Jánossomorjaiak, hogy bárhol járjunk Európában, szinte percek alatt, büszkén meg tudjuk mutatni településünk nevét vendéglátóinknak, barátainknak. Elég csak bemenni a legelső üzletbe, és levenni a polcról egy mosolygós Dr. Oetkeres terméket, vagy egy PEZ cukrot. A csomagolásokon pedig olvashatjuk: Jánossomorja. És egy pillanatra otthon vagyunk mi is. 

Jánossomorja most büszke. Itt, e kiállításon is. Hiszen múltunk egy szelete látható a vitrinekben, plakátokon. Az egész világon ismert márkajelzés: a női arcél, vagy a mosolygó kislány nekünk kicsit többet jelent, mint máshol. Mondhatnánk: a mi gyerekeink kicsit máshogy szeretik a pudingot. 

Gondoljanak csak bele! Úgy nőttek fel nálunk generációk, hogy ezek a termékek az otthoni kamrák, spájzok, konyhák polcain szinte mindig megtalálhatóak voltak, a háziak úgy kóstolták, készítették, kínálták, mint gazda a saját kertje gyümölcsét. „Házi, hazai, nagymama receptje” – divatos marketing-kifejezések. Nekünk ezek a termékek akár szó szerint is a nagymama kezét dicsérték, hiszen a település java itt dolgozott, saját kezével készítette a termékeket, és az ünnepekkor büszkén hozták haza a családnak a cégtől kapott ajándékcsomagokat. Ha Vecsésre érkezik vendég, jó káposztával kínálják, ha Szegedre, paprikával. Ha Villányba, hát egy korty vörösbor nélkül aligha távozhat. Ha pedig Jánossomorjára érkezik kedves vendég, az ajándékok közé mindig kerül puding, cukor… Talán Leier tégla is kerülne, ha nem lenne olyan nehéz…


Tudják, hány országba szállítja termékeit, a Dr. Oetker cég jánossomorjai üzeme? Legalább 15-be! Patinás múltját mutatja ez a gyönyörű és gondosan összeállított kiállítás. A történelmi szelek a céget sem kímélték. Bár túlélt két világháborút, 1952 októberétől eltűnt a márka a magyar piacról. 1976-ban a Győri Keksz és Ostyagyár szerződéssel kezdhetett újra a Dr. Oetker termékek gyártásába, itt Jánossomorján. 1992-ben aztán megnyíltak a határok és három évre rá már a cég helyi gyára is. Jövőre húsz éve már, hogy a Dr. Oetker név Magyarországon Jánossomorja nevével fonódott össze. Talán ez a kiállítás már az ünneplés kezdete.

Jánossomorja élelmiszeripara nagy múltra tekint vissza. A Franck-gyár itt is látható kávédarálós címerét még ma is divatos díszként használják szerte az országban. Egy sor üzemre és termékeikre lehetünk büszkék a mai napig, Győri Keksz, Multicikória, Hipp, Pez és Dr. Oetker. De számunkra nemcsak a világba vitt hírünk miatt fontosak ők. 

Egy ilyen nagy gyár közössége meghatározta a települést is. Kirándulások, közös megmozdulások tették erőssé e gyári közösséget. Barátságok, szerelmet szövődtek a közös munkában… Mindegyikünknek van ilyen rokona, ismerőse, ugye? A kilencvenes évek elején a Győri Keksz dolgozóit átvette a cég, életben tartva az erős közösséget, akár a dolgozók, a törzsgárdatagok és a nyugdíjasok között. A mai napig évente több rendezvényen jöhetnek össze a régi és új kollégák. Régóta szerveznek rendszeres véradást az üzemben. Óvodásainknak tartanak előadásokat a környezetvédelemről, szeretetcsomagokkal járulnak hozzá az önkormányzat karácsonyi segélyakciójához. A városi majálison szinte a kezdetek óta a legkeményebb, de a leghálásabb munkát vállalják a volt vagy jelenlegi dolgozók: palacsintákat sütnek a gyerekek nagy örömére. 


Jánossomorja most büszke. Örül annak, hogy ez a kiállítás azt jelenti, a cégi is büszke helyi múltjára, dolgozóira, akik egyben Jánossomorja polgárai, és akik szintén nagyon büszkék cégükre. A cég és a város egy közös halmazt alkot.

Ez a kiállítás akár egy helyi látogatóközpont alapja is lehetne, hogy minden ide érkező vendégünknek büszkén tudjuk megmutatni múltunk és jelenünk finomságait. Bízunk abban, hogy ezzel a kiállítással még szélesebbre tárja karját egymás felé a Dr. Oetker és Jánossomorja.

Jánossomorja most büszke. Nézzék meg ezt a kiállítást, tekintsék meg a történelmet végigkísérő termékeket, a mosolygós arcokat a sárgás képeken, fedezzék fel rokonaikat, régi barátaikat, és bátran legyenek büszkék Önök is!

Köszönöm, hogy meghallgattak!

 

-hirdetés- -hirdetés-