2004-ben vehettük át a város kulcsát és kötöttünk testvértelepülési megállapodást Nagyfödémessel. A virágzó kapcsolatok segítéséért Gőgh Ferenc Nagyfödémes polgármestere kapta idén a Jánossomorja díszpolgára címet. A díszoklevél mellé egy városcímert ábrázoló emlékplakett is járt, és a díszpolgárok nevét tartalmazó könyv ünnepélyes aláírása hitelesítette a kitüntetést.

2004. szeptember 25-én Pál Tibor belügyi államtitkár Jánossomorjának a nyár elején elnyert városkulcsot és az alapító okiratot. De még egy fontos esemény történt pár órával korábban. Jánossomorja és Nagyfödémes ekkor írta alá testvértelepülési megállapodását. A nyugdíjasklub tagjai is felléptek akkor, hiszen az ő barátságuk alapozta meg a testvéri kapcsolatot. A csallóközi településről sokakat telepítettek ki Jánossomorjára. A nyugdíjasklub tagjaként a kitelepítés 50. évfordulóján kezdeményezték az egykori elűzöttek a kapcsolatfelvételt, ami aztán egy évvel később, 1999-ben el is kezdődött, 2004-ben pedig szerződéssé erősödött.

Fotógaléria a képekre kattintva!

Tíz évvel később pedig már erős kapcsolat él a két település között, aminek szimbólumaként Gőgh Ferenc Nagyfödémes polgármestere a város legmagasabb kitüntetését, a díszpolgári címet vehette át szombaton a városházán egy ünnepi testületi ülésen. A polgármester örömmel emlékezett a kezdetekre és az azóta megtett útra. A két település számos közös Uniós pályázatban vett részt a tíz év alatt. Sok civil szervezet alakított ki eredményes együttműködést és rendszeres látogatások is erősítették a barátságot.

Dr. Kurunczi Károly polgármester kiemelte, hogy Gőgh Ferenc sokat vállaló motorja volt a kapcsolatoknak, és kitartása és lelkesedő támogatása nélkül nem lenne ilyen sikertörténet az együttműködés. Az 51 éves díjazott a rendőri pályáról lépett a helyi politizálás színterére, ’98 óta Nagyfödémes polgármestere, aki a régiós politikában is részt vesz.

Helyi előadók ünnepi műsorral köszöntötték a díjazottat. Fellépett Wittmann Elekné, Nikházi Árpád és a Canto Excolo kamarakórus.

Jánossomorja polgármestere és alpolgármestere kapott korábban díszpolgári címet Nagyfödémestől, a födémesi Száraz Erzsébet pedig városunk tiszteletbeli polgára lett. Gőgh Ferenc polgármester jubileumi kitüntetése azonban a Duna két oldalán élő magyarok elszakításának apró igazságtétele, az újra erős testvériség szimbóluma is. A polgármester kiemelte, két Ferenc kapott eddig díszpolgári címet a Duna túloldaláról, Csasznyi Ferenc egykori kitelepített és ő. Ezzel mintegy jelezve, hogy a történelmi elszakítottságon felülkerekedtünk.

 

 

 

 

HT

-hirdetés- -hirdetés-