19 képviselőjelölt, 5 polgármesterjelölt és 3 német nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt neve kerül a szavazólapra október 12-én. Rég nem volt ennyi polgármesterjelölt, mint ahányan idén a városvezetéstől búcsúzó Dr. Kurunczi Károly székébe ülnének. Befejeződött a választás nyilvántartásba vételi szakasza.

A Helyi Választási Bizottság az ajánlóívek leadási határideje után, hétfő délután fél ötkor ült össze. A Helyi Választási Iroda elnöke, dr. Péntek Tímea köszöntötte őket és három megjelent jelöltet. Miután a szabályoknak megfelelően ellenőrizték a szükséges feltételeket és borítékba helyezték a neveket, a bizottság sorsolással döntötte el a sorrendet. Az elsőként kihúzott nevek a lista első, a másodikként a második helyén szerepelnek majd a szavazólapon, és így tovább. Az esemény a szabályok szerint, akadály nélkül lezajlott.

 

A hétfő délutáni határidőig csupán egy olyan személy volt, akinek nem sikerült összegyűjteni a megfelelő – képviselőjelölti – aláírást, bár érdekes módon ő hétfőn is vette fel az ajánlóíveket.

 

Polgármesterjelöltek

 

  1. Wennesz József Károly – független
  2. Lőrincz György- független
  3. Bella Zsolt János- független
  4. Göncz Ferenc- független
  5. Molnár Gábor- független

 

Egyéni képviselőjelöltek

 

  1. Szikszai Lajos – független
  2. Nagy Katalin  – független
  3. Wennesz József Károly- független
  4. Németh László- független
  5. Dr. Kurunczi Károly Tibor- független
  6. Balsay Sándor- független
  7. Nemes Csaba- független
  8. Luka János- független
  9. Molnár Zoltánné Dr. Mihályi Zsuzsanna- független
  10. Winkler László- független
  11. Bella Zsolt János- független
  12. Máró Antal- független
  13. Nikházi Árpád- független
  14. Bogyai Zsolt – MSZP – Szociáldemokraták
  15. Lipovits Máté – JOBBIK
  16. Prátser Krisztián- független
  17. Molnár Gábor- független
  18. Molnár Tamás János- független
  19. Mátyás Imre- független

 

Német nemzetiségi jelöltek

 

  1. Wennesz József Károly
  2. Theiler Frigyes
  3. Wally János Pál

 

 

 

Jelöltek, listák, részvételek

 

A nyolc mandátumra pályázó képviselőjelöltek mezőnye szűkebb, mint négy éve, akkor 24-en indultak, és kevesebb a 2006-osnál is, amikor 26 jelöltből választhattunk, nem is beszélve a 2002-es 41 indulóról. A jelenlegi testületből csupán Gotsch János György és Lőrincz György nem pályázik a képviselői székbe. Utóbbi, a város alpolgármestere azonban most a polgármesteri címért versenybe száll. A többi jelölt között 12 olyan indulót is látunk, aki az előző voksolásban már szerepelt a szavazólapon, és szintén 12 olyat, aki akkor indult, ám most nem adott le ajánlóívet. Heten négy éve nem indultak, hatan most próbálkoznak meg először a helyi politikai szerepléssel. Dr. Kurunczi Károly jelenlegi polgármester a polgármesteri címért nem indul, képviselőjelöltként pályázik a mandátumra. Erre öten jelentkeztek idén, ennél többen csak ’96-ban indultak, akkor hatan kérték a választók bizalmát.

2010-ben a szavazásra jogosul 4944 fő 36 százaléka járult az urnákhoz, nyolc mandátum sorsáról döntve. Akkor a legkevesebb, már mandátumot érő szavazat 499 volt. Ez az arány azonban változhat, ha megemelkedik a szavazói hajlandóság. Erre van esély, hiszen 2010-ben egyetlen jelölt indult a polgármesteri székért – akárcsak 2002-ben. Akkor Dr. Kurunczi Károlyt 1582 érvényes szavazattal, 211 érvénytelen mellett, választotta meg Jánossomorja. 2006-ban két polgármesterjelölt és 26 képviselőjelölt indult, és a 4777 szavazásra jogosult 46 százaléka ikszelt. Akkor 13 képviselőt választottunk, a legkevesebb 649 szavazattal jutott be, de a nyolcadik legtöbb voks 878 volt. 2006-ban a polgármesteri székért ketten indultak, akkor – szintén 46 százalékos szavazással – 1781 vokssal (370 ellenében) Dr. Kurunczi Károly győzött.

 

Csoportok

 

Pártvonalon ketten indulnak, Bogyai Zsolt az MSZP – Szociáldemokraták, míg Lipovits Máté a JOBBIK színeiben. Mindenképpen furcsa, hogy a kormánykoalíció, a FIDESZ-KDNP most nem jelölt senkit, ellentétben az eddigi évekkel. Igaz, eddig csak az első ciklusban volt példa arra, hogy pártszínekben jut be valaki a képviselőtestületbe. Jánossomorja az utóbbi 12 évben ragaszkodott a pártpolitikától mentes önkormányzathoz. Újdonság, hogy bár egyéni, független jelöltként indulnak, informális választási szövetségként a Fordulat csoport bizonyos célokban egyetértve jelenik meg a kampányban. Erre sem volt példa eddig Jánossomorján.

Nemzetiségek

 

Jánossomorján idén csak német nemzetiségi önkormányzat alakulhat, az eddigi két ciklusban is létrejött – majd ciklus közben mindkét alkalommal működését befejező – roma nemzetiségi önkormányzat nem áll fel. A német nemzetiség listáján a törvényben meghatározott minimum létszámot elérve hárman szerepelnek, ellentétben a korábbiakkal.

 

A régi szavazások eredményeiről itt tájékozódhat:

2010 Önkormányzati eredmények 

2006 Önkormányzati eredmények

2002 Önkormányzati eredmények

-hirdetés- -hirdetés-