Bőrünkön érezhetjük, hatékony volt a szúnyogirtási akció a nyáron, nagyon kevés szúnyog keseríti meg napjainkat Jánossomorján. Ez összesen hétmillió forintba került. Augusztus 18-án, hétfő este végezték el az utolsó idei gyérítést, először Hanságligeten majd Jánossomorján és Újtanyán.

A helyi polgárőrség járműve pedig biztosította az éjszakai akciót, sokat téve a balesetek megelőzéséért, az autót az önkormányzat munkatársa ismét elkísérte. A méhészek érdekében az irtás a sötétedés beállta előtt most sem kezdődött el a beavatkozás.

A gyenge északnyugati szél megnehezítette az irtást, de a meleg füstöt kibocsájtó autó a belterületi főúttal párhuzamos utcákat kihasználva terítette el a füstöt a városban. A szakértők szerint már a ritkás füst is végez a szúnyogokkal, az pedig szinte mindenhová eljutott az alapos bejárásnak hála. (Nyomatékosan felhívják a lakók figyelmét, hogy a füst mozgása miatt egyáltalán nem indokolt, hogy minden utcában járjon az autó.)

A város szúnyoggal való fertőzöttsége a sorozatos beavatkozásoknak hála nagyon alacsony. A beavatkozást végzők megköszönték a város, a helyi rendőrség és a polgárőrség – máshol csak ritkán tapasztalható –segítségét, kiemelve, hogy az nagyban hozzájárult a minél pontosabb és hatékonyabb kezelésekhez.

A katasztrófavédelem rendelte akció június 23-án indult Jánossomorján, hat földi és három légi kezelés jutott városunkra. Ez piaci áron legkevesebb hatmillió háromszázezer forintba került. Jánossomorja június közepén saját forrásból végeztetett el egy szúnyogirtást, hogy megfékezze a vérszívók rohamait. Így elmondható, hogy idén 6.9 millió forint jutott Jánossomorja szúnyogmentesítésére. A rovarinvázió nagyságát mutatja, hogy ennyit kellett volna a városnak erre költenie, hogy elérje ezt a “szúnyogmentességet”. Az egymásra épülő, sorozatos irtások meghozták az eredményt, a kezdeti szúnyoginvázió után mára jelentősen mérséklődött a rovarok száma – a nyári nagy esőzések ellenére is. A szakértők szerint az igazán hatékony fellépés a rovar ellen a két irtási mód vegyítése, hiszen a koraeste elvégzett repülős szórás az ekkor aktív szúnyogokat gyéríti, az éjszakai ködölés pedig a jórészt az ilyenkor a levelek fonákján alvó rovarokat pusztítja el.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által irányított szúnyoggyérítési program június 23-án kezdődött és augusztus 19-én fejeződött be. A rendkívül csapadékos nyár miatt a csípőszúnyogok száma az egész országban magas volt. Ezért a légi kémiai kezelésre tervezett 450 ezer, a földi kémiai gyérítésre számolt 350 ezer és a biológiai módszerrel való gyérítésre előirányozott 20 ezer hektáros kvóta teljes egészét felhasználták.

Bár konkrétumok még nincsenek, a szakma szerint esély van arra, hogy a jövőben minden évben áldoz erre a Katasztrófavédelem.

 

 

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-