Ezt a napot jegyezzük meg! Emberemlékezet óta nem láttunk ilyen esőt Jánossomorján, mint július 30-án. Másfél óra alatt 80 mm csapadék hullott le, de az újra kezdődő esővel estig elérhette a 100-120 mm-t is. A csatornarendszernek esélye sem volt. A szerény becslések szerint is legalább 30-50 ház pincéje ázhatott be a városban. A Leier Kft. udvara víz alatt állt, markolóval tolták ki a csapadékot. A 86-ost fél sávra lezárták. A katasztrófavédelem, az önkéntes és hivatásos tűzoltók és sok száz lakos dolgozott késő éjjelig megfeszítetten a védekezésben.

 

 

 

 

Szerda délután fél egy táján csapott le a vihar Jánossomorjára, akkor két hullámban, iszonyatos dühvel és óriási mennyiségű esővel. Ereje meglepetésként ért mindenkit, az előrejelzések riasztásai és csapadék-várakozási sem látták előre ezt a hirtelen ítéletidőt, ami kis területre terjedt ki. A látótávolság pár méteresre csökkent a füstszerű esőtől, a szélben fák és ágat törtek ki. Különösen Mosonszentpéter kapta el a szélsőséges időjárás javát, de Mosonszentjánoson és Pusztasomorján is katasztrófa-közeli állapotok uralkodtak.

 

Underworld

 

A Csalogány utca jól kiépített vizes árkaiban is megállt a víz, egy itteni lakás garázslejáró ajtóját egyszerűen bedöntötte az udvarra hullt, és ott felgyülemlett csapadék. A szomszédos Lovarda utca a város egyik leginkább problémás, mélyen fekvő területe. Itt szinte minden félévben próbál valamit javítani a temető parkolója miatt különösen problémás vízelvezetésen az önkormányzat, ám ez a mostani eső minden várhatón túltett. A helyzetet rosszabbítja, hogy a mélyen fekvő házakban pince, sőt, lakrésszé alakított pince is akad. Most közel 40 méter hosszan állt az úton a víz. A katasztrófavédelem és az önkormányzat sürgetésére csornai tűzoltók érkeztek ide, hogy segítsenek a feszítetten dolgozó lakóknak, de az állapotokat csak éjjelre sikerült normalizálni, akkor már a szentpéteri önkénteseknek.

 

 

Szinte minden környékbeli tűzoltó itt dolgozott. A mosonmagyaróváriak és a mosonszolnoki önkéntesek a Leier Kft. épületeit védték a betörő tengertől. Itt óriási károk keletkezhettek, amiket még felmérni sem volt idő. Kétszer is villám csapott a gyártócsarnokokba, a teljes gyárterületet áramtalanítani kellett, sok munkást hazaengedtek. A tengernyi víz utat talált az alagsorba és rengeteg szakanyagot, tervet semmisített meg a raktárakban.

 

A 86-os főutat rendőri irányítással félpályára lezárták, egészen este fél hétig. Addig állt a víz a gyár előtt, homlokrakodóval is igyekeztek kitolni a vizet. Fenyegette a csapadék a benzinkutat és az AMB üzemet is, ahol a dolgozók maguk védekeztek. De például az Erdős Beton telephelyén is komoly károkat okozott a csapadék.

 

 

 

A helyi önkéntes tűzoltók az utcákat járták már a vihar kezdete óta, hogy szivattyúikkal megpróbálják menteni a menthetőt. A katasztrófavédelem és az önkormányzat munkatársai is a helyszínen segítették a védekezést, de közel száz lakos támogatta egymást, szivattyúkkal, kétkezi munkával. A Liget, Bartók utcák környékén negyed óra alatt felteltek az árkok, az úton állt a víz. De komoly gondok voltak a Rákóczi utcában is, ahol a felújított 86-os vízelvezetése nem megfelelő, és a rengeteg csapadék az Ady és a Sport utca kereszteződésére szivárog. Be kellett avatkozni a Felső- és Alsó Lovardákban, a Hársfa utcában, a Malom, Tó, Szabadság, Óvári és Béke utcákban is. A Liszt utca mélyebben fekvő udvarain valahol fél méter magasan állt meg az esővíz, ott az önkéntes tűzoltók fél 11-kor kezdték meg a vízelvezető árkokba való szivattyúzást.

 

Szinte az összes utcában keletkeztek kisebb-nagyobb károk. Beázott a városháza is, a művelődési ház előtt az árkokból kilépett a víz. Több pincében ment tönkre a gázkazán vagy egyéb berendezés. A város lakosságát ért összes kár akár a százmilliós nagyságrendet is elérheti.

Elsődleges információink szerint személyi sérülés nem történt az ítéletidő miatt. Kitelepíteni, kiköltöztetni sem kell senkit – eddigi híreink szerint. A villámlás ellenére az áram is csak rövid időkre maradt ki. A szennyvízcsatorna azonban alig birkózott meg a feladattal, sőt, több házat elöntött a szennyvíz. Itt az egyes településrészek lezárásával, a szivattyúk minél gyorsabb működtetésével próbálták enyhíteni a túlterhelést a rendszerben a szolgáltató munkatársai, de még éjjel tízkor is több házban küzdöttek a vízzel. Volt, ahová a mosonszolnoki önkéntesek érkeztek segíteni.

 

 

Odaát is esik? Ideát is esik.

 

Bár nem egy felhívás érkezik a lakossághoz minden évben a hatóságoktól az árkok mélyítéséről, mégis számos helyen betemették az árkokat. Ám ennek ellenére nem foghatjuk a csatornarendszer hiányosságaira a kialakult helyzetet – mondták a katasztrófavédelem munkatársai. A megfelelő csatornázású utcák sem bírtak az évtizedek óta nem tapasztalat vízmennyiséggel. A tűzoltók és a katasztrófavédelem hatékonyan avatkozott be az ítéletidőben, mindenki megfeszítetten dolgozott – és dolgozik még a cikk írásának idején is, éjszaka. A lakosság sok helyen példamutató összefogásról tett tanúbizonyságot. Az önkormányzat mindenkinek köszöni a munkáját és azt, hogy a soha nem tapasztalat szélsőséges időjárásban ilyen gyorsan és hatékonyan segítettek!

 

 

A viharzóna remélhetőleg éjszaka távozik a térségből, bár a következő napokban még esőt jósolnak az előrejelzések. A föld eddig megbirkózott a vízzel, bízhatunk abban, hogy belvízgondokkal nem kell foglalkozunk a következő napokban.

 

 

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-