Október második vasárnapján, 12-én voksol újra az ország az önkormányzati választásokon. Magyarország 3177 településén választanak ekkor új polgármestert és képviselő-testületet. Ezúttal – az új törvény értelmében – öt évre. A kampány a szavazást megelőző ötvenedik naptól, augusztus 23-tól indul, és a választás napján 19 óráig tart. 25-étől vehetik át a jelöltek és a jelölő szervezetek az ajánlóíveket. A támogató aláírások gyűjtésére két hét áll majd rendelkezésre. Egy választó tetszőleges számú jelöltet támogathat. A kampányhoz most nem jár állami támogatás. Az ajánlás könnyebb lett idén, a település lakosságának egy százaléka kell a képviselői, három százaléka a polgármesteri jelöléshez. Jánossomorján az állandó lakosságra vonatkozó 2011-es KSH mérés alapján várhatóan 59 szavazat kell a képviselőjelöltséghez, 177 pedig a polgármesterjelölti induláshoz – a pontos számokat hamarosan nyilvánosságra hozza a Nemzeti Választási Iroda.

A tízezer főnél kisebb településeken élők szavazhatnak a polgármesterjelöltre, az egyéni jelöltekre, és a megyei listákra, tehát három nyomtatványt kapnak. Itt a jelöltek neve sorsolási sorrendben kerül majd a szavazólapra. Egy polgármesteri és nyolc képviselői voksot adhatunk le, de nem kell kötelezően ennyit jelölni.

Kampánycsend most sincs, tiltás csak a választás napján a szavazóhelyiségek 150 méteres körzetére vonatkozik.

A választáson indulni kívánó jelöltek szeptember 8-án 16 óráig adhatják le ajánlásaikat. A jelöltek és a jelölőszervezetek listáinak nyilvántartásba vételéről a választókerületi bizottságok döntenek négy napon belül.

 

Átjelentkezés

Aki a szavazás napján Magyarország egy másik településén élni akar a választójogával, október 10-éig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától. Csak az jelentkezhet át, aki a választás kitűzése előtt legalább harminc nappal létesített tartózkodási helyet és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

 

Nemzetiségi választás

A nemzetiségi választást ugyanezen időpontban, október 12-én tartják. A szabályok szerint azonban csak olyan nemzetiségnél, amely a 2011-es népszámláláson elérte a 25 főt az adott településen. Az NVB hamarosan közli hivatalosan, hogy mely településeken milyen nemzetiségek választását tarthatják meg, és azt is, hogy a voksoláson induló jelölteknek hány ajánlásra van szükségük a nyilvántartásba vételhez. (Jánossomorján 199 német, 12 cigány, 37 román és 6 ukrán nemzetiségű szerepel a KSH adatai között.)

A voksolásra a választópolgárok szeptember 26-áig vetethetik magukat fel a nemzetiségi névjegyzékbe. Aki ezt nem teszi meg, az nem szavazhat a nemzetiségi képviselők választásán, és nem is indulhat jelöltként.

Az Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a 2011-es népszámlálás alapján 2715 választást kell kiírnia az NVB-nek, de csak azokon a helyeken tartják meg a szavazást, ahol településnagyságtól függően legalább három vagy négy jelölt indul, és mindegyikükre legalább öt érvényes ajánlás érkezik.

Most már egyszerre tartják a helyi, a területi és az országos nemzetiségi önkormányzati választást. Korábban ezek egymásra épültek, és csak hónapokkal később alakulhattak meg az országos nemzetiségi önkormányzatok. A területi és az országos nemzetiségi listákra azok a nemzetiségiként regisztrált választópolgárok is szavazhatnak, akik olyan településen élnek, ahol – mivel nem vallják magukat legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak – a települési választást nem lehet kiírni.

Bővebb információért a polgármesteri hivatalban a Helyi Választási Irodához, vagy a Nemzeti Választási Irodához is fordulhatunk, és tájékozódhatunk a valasztas.hu oldalon is.

 

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-