Ügyesebben mozognak, bátrabban barátkoznak, jobban megbíznak embertársaikban. Ezt tanulhatják meg a lovaktól a gondokkal küzdő gyerekek egész évben, de most kicsit sűrűbben, hatékonyabban tehették: Az elmúlt hetekben két lovasterápiás tábor is várt a jánossomorjaiakra.

A népes mosonszolnoki gyerektábor zöme bizony jánossomorjai volt. Gondozták barátaikat, és maguk is sokat tanultak tőlük, róluk. A mosonszolnoki DANILÓ terápiás lovas egyesület egész éven át foglalkozik a különböző nehézségekkel küzdő gyerekekkel. Három hete szülőjüket elvesztett, családi problémás diákok jártak itt, most olyanok, akik figyelmi gondokkal küzdenek, visszahúzódóak vagy túl élénkek. A ló ugyanis támpontot ad a helyes viselkedésről, nyugtat, vagy ha kell, lelkesít, és a ló és lovasa között kialakult szeretet is különleges.

 
A múlt hét eredményeit meg is mutatták pénteken a gyerekek szüleiknek, barátaiknak. A zene nyelvére fordították a lovak járását a galopptól a vágtáig. Festettek, rajzoltak róluk, tornáztak és persze rengeteget lovagoltak. A gyerekek java részt vesz az év közben zajló lovasterápiás programon és jár ide egy-egy délutáni foglalkozásra. A táborban azonban jóval intenzívebb a munka és az eredmény is, és a szakemberek év közbeni munkáját is megkönnyíti, hogy vissza tudnak utalni az itteni élményekre – mondta el Dr. Wagner Kinga táborvezető lovasterapeuta.

Saját viselkedésüket is értékelhették a gyerekek minden nap, és másoktól reakciókat kaptak önmagukról. A tábor végére már maguk is jobban tudják kezelni félénkségüket vagy túlzott aktivitásukat. Valakinek pedig a mozgásban, sportban vagy testnevelés órán hozott eredményeket a lóval közös élmény.

Idén nyáron a MOL Gyermekgyógyító Programja nyújtott nélkülözhetetlen segítséget, hogy húsz gyermek gyógyulhasson, fejlődhessen itt. De komoly szakembergárda is segíti őket, lovas- és művészetterapeuták, pszichológusok, zenészek dolgoznak együtt a gyerekekkel. Akik ősszel ismét nyeregbe pattanhatnak itt.

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-