A Nagy Háború századik évfordulójáig kellett várni, hogy Pusztasomorján is emléktábla őrizze az elesettek neveit. Közel harminc falubeli férfi esett el a frontokon, vagy halt meg a fogságban, sebesülésekben. A kutatások most tizennyolcuk nevét fedték fel és hagyták az utókorra.

Évszázados adósságot törlesztett a településrész és a város az első világháború pusztasomorjai áldozatait felsoroló emléktábla állításával vasárnap. Mosonszentpéteren és Mosonszentjánoson már évtizedekkel ezelőtt megörökítették az áldozatok neveit, de Pusztasomorján csak idén, a világháború kitörésének közelgő, 100. évfordulója alkalmából avatták fel az emléktáblát, a mise előtt, Kótai László plébános közreműködésével.

 

 

A háborúban közel 200 férfi vett részt a községből. A friss kutatásokból kiderült, hogy összesen legalább 30 pusztasomorjai áldozata volt a háborúnak, ám a táblára most csak 18 név került fel, a többi 12 személy neve ismeretlen maradt, egyelőre.  A témát kutató Veres Dávid, a tábla ötletgazdája reméli, hogy a most készülő országos felmérés eredményeként az eddig névtelen áldozatok sorsára is fény derül majd, így mindenki méltóképpen tud emlékezni a csatatéren maradt családtagjaira, hozzátartozóira.

Veres Dávid személyes érintettségéről is beszélt.

Az újabb nevek természetesen felkerülnek majd az emléktáblára. Az eddigi kutatások eredményeit a Jánossomorjai Füzetek ősszel megjelenő számában bővebben is olvashatók lesznek. – „A tábla fontos a településen élőknek, de mindenképpen fontos azoknak, akiknek esetleg őseik, felmenőik estek el a harcokban. Üknagyapám, Szalay István például 1916-ban tűnt el, az utolsó hír az volt róla, hogy egy Moszkva környéki hadifogolytáborba került és onnan már nem jött haza. Bizonyára sokan vannak még hasonlóan, vagy esetleg még nem is tudják, hogy érintettek. Ha csak a neveket nézzük, elég ismerősen csengenek. Valószínűleg mások most fedezik majd fel, hogy dédszülőjük, ükszülőjük vagy nagyszülőjük neve került fel a táblára.” – mondta el Veres Dávid.

A táblaállítás költségeit az önkormányzat vállalta, de sok magánszemély, vállalkozó is segítette a magasztos célt.

Kajtár Éva

-hirdetés- -hirdetés-