Korán csatasorba állította a természet a kombájnokat, a megszokotthoz képes pár héttel korábban kezdődtek meg a betakarítási munkálatok országosan és Jánossomorja környékén is. A szakemberek és a gazdák szerint az idei termés jóval meghaladja a várt eredményeket.

A szeszélyes nyár miatt idén sietni kellett a betakarítással. Több kombájn együttes munkájával sikerült csak időben learatni a megszokottnál korábban megért kalászosokat. Tavasszal sok eső esett, aminek idén örültek a gazdák, hiszen nem károkat, inkább hasznot hozott, ami az eddig betakarított területeken is látszik. Búzából például átlagosan 4,5-5,5 tonna közötti hozam várható hektáronként.

 

Több helyi és környékbeli vállalkozó szállítja learatott gabonáját a környék egyik legnagyobb felvásárló cégéhez Jánossomorjára. A beszállított gabonát itt kocsinként megvizsgálják. A gazdák idén nem panaszkodnak a termés miatt, 10-15%-kal jobb minőségű a búza, mint tavaly.

A helyi gazdálkodó Németh Ádám szerint a tavasz már elárulta, hogy nem lesz gyenge a termés. „Beváltak a remények. Szerintem súlyban nagyon jó az idei év, például az árpából 70 mázsa lett, a repcéből 36-38.”

Jánossomorja környékén a közel 10 hektáros termelőterület több mint felén gabonaféléket termesztenek, melyeknek minősége jobb, mint a tavalyié, de az áruk csökkent.

Lidy Reinhard, az Agro-Wirt 2003 Kft. tulajdonosa elmondta: -„Az árak egy kicsit gyengébbek, mint tavaly, de a mennyiség szerintem ezt kompenzálja. Úgy gondolom, terményben jó lesz az idei év.”

 

Idén egy tonna búzáért 40-45.000 forintot kaphatnak a gazdálkodók. Az aratási munkálatok már a jövő héten befejeződnek.

-hirdetés- -hirdetés-