Kikristályosodott a Klafszky jövője: Bezárás helyett bővítés vár a hányattatott sorsú iskolára a következő években. Az önkormányzat a héten vásárolta meg a szomszédos, volt Kristály Vendéglő épületét és udvarát, ami több tanteremnek is helyet adna.

Négy éve merült fel a szentpéteri Klafszky-tagiskola bezárása. Akkor válaszút elé ért a városvezetés: a  siralmas állapotban lévő, néhol szinte élhetetlen épület mellé új szárnyat kellene építeni, és lebontani több rossz tantermet. Ezért már akkor szóba került az intézmény megszüntetése és a diákok Szentjánosra helyezése. 2011 márciusában aztán a szülők és régi tanárok, diákok egy fórumon szálltak harcba az épületért. A remek kis iskolai közösség került a mérleg egyik oldalába, a másikba, egy esetleges iskola-felújítással a városra háruló súlyos költségek.

 

Mai ajánlatunk: terem!

Aztán idén tavasszal a sors nagy lehetőséget adott a város kezébe, amikor az iskolával szomszédos épületet eladásra kínálták. Ha ezt megveszi a város, bővítheti az iskolát, nem kell épületeket emelnie. Erre szentpéteri lakók hívták fel a polgármester és a testület figyelmét, akik nemrég úgy döntöttek, nem eresztik el a lehetőséget. E hét csütörtökön alá is írták a szerződést. A közel százéves Kristály Vendéglő (újabb nevén Szentpéter Restaurant), illetve a hátsó udvar és épületei, a régi cukrászüzem, vagyis e két telek összesen közel 17 millióért került önkormányzati tulajdonba.

 


Önkéntes tűzoltók felvonulása a főutcán a ’60-as években

Az épület már a második világháború előtt községi vendéglő volt. A település tulajdonában lévő éttermet és vendéglőt bérleményként lehetett üzemeltetni. A hatvanas évektől a péteri földművesszövetkezet, az ÁFÉSZ jogelődje működött az épületben – mint azt a fotó is tanúsítja. Hamarosan azonban újra vendéglő lett, az elmúlt években pedig diszkóként is működött bezárásáig. Utoljára munkásszállások nyíltak az udvaron, mint arról a siralmas állapotban hagyott helyiségek tanúskodnak.

 

Összevonástól a felújításig

 

Az összevonásról született döntés után hirtelen beszűkültek a pályázati források. Akkor még a városvezetés úgy döntött, önerőből, lassacskán átviszi az összevonást, felújít, bővít Szentjánoson és több éves munkával megteremti az összevonás feltételeit. Ám 2013-mal állami irányítás alá került az iskola és a tankerület már nem tartotta szükségesnek az egyesítést. Elégedett volt a kis iskolával – de valószínű, a megtakarításokat fontosnak tartó tankerület számára igencsak feladta volna a leckét a beruházás ára. Így maradt minden a régiben.

Az épülethez azonban már hozzá kellett nyúlni, és az emelkedő gyermeklétszámok, óraszámok is új termeket tettek szükségessé. Új szárny építésére azonban nem volt pénze a városnak, így az önkormányzat – tűzoltómunkát végezve – apránként elkezdte felújítani a Klafszky épületét. Tavaly a múlt századi állapotokat idéző vizesblokk újult meg, idén pedig 22 milliós felújítást terveztek: A homlokzat, a főépület villamos hálózata, illetve két tanterem újult volna meg, és az iskola nagy pincéjébe is terveztek egy szabadidős termet.

 

Ekkor csapott az asztalra a sors keze. Néhány péteri lakos vetette fel a polgármesternek a régóta üresen álló vendéglő megvásárlását, amit aztán a testület is elfogadott nyár elején. Így aztán hosszas előkészítés és licit után július 10-én dőlt el a kérdés, és írták alá a szerződéseket. Az egykori Kristály az önkormányzat tulajdonába került.

 

22 helyett 28 millió

 

Az idei évre célzott 22 milliót is újraosztja az önkormányzat. 17 millió jutott belőle a két telek és épület megvásárlására: 12 millió forintba került az egykori vendéglő, a Bartók Béla utcára nyíló telekrész pedig a 10 milliós kikiáltási árról 5-ig csúszott, ennyiért jutott hozzá a város – okos licitálás után.

 

A fennmaradó összegből folytatódik két iskolai terem teljes felújítása, a főépület érintésvédelmi megújítása, várhatóan négymillió forint erejéig. A Kristály tetőszerkezete remek állapotban van, pár kisebb beázást kell csak megszüntetni és az idő által már legyőzött fedést kell cserélni. A cserepezés és eresz kicserélése, a kisebb javítások várhatóan 6 millió forintba kerülnek majd. Ezt a költségvetési tartalék terhére újíttatja fel Jánossomorja. A munkálatok már most elkezdődtek.

A Kristályt összenyitják majd a Klafszkyval. Így a tervbe vett homlokzati felújítást majd csak akkor kezdődik, ha elkészül az épület, akkor viszont egységes homlokzatot kap a teljes épületsor. A korábban felújítani tervezett pince így érintetlenül maradhat, amúgy is drága lett volna a felújítása, és a célnak nem is mindenben megfelelő termekre adott volna lehetőséget.

 

Crystal Palace

 

A felújítás a remények szerint teljesen megoldja a tagiskola bővítését és kiválthatják a rossz, vizes hátsó termeket. Akár egybe is nyithatják így a nagy udvart. Mindezt összevetve legalább hároméves munka vár az épületre.

 

Mindenki megnyugodhat

 

Az ötletet a testület elé vivő polgármester, Dr. Kurunczi Károly méltán elégedett a sikerrel. Elmondta, most nyugvópontra érhetnek az elmúlt évek néha indulatokat is kavart vitái, és mindenki számára ideális megoldás születik. Vállalhatónak tűnik az új szárny létrehozásának költsége és maradhatnak a gyerekek Szentpéteren. -„Remélem, hogy a következő testület megbirkózik ezzel a feladattal, és a három évet tudjuk tartani. Egy kis türelmet kérünk ezért a szülőktől, de azt hiszem, a közös cél miatt ez nem nagy kérés.”

 

Az összevonás mellett évek óta leginkább lándzsát törő iskolaigazgató-képviselő, Bella Zsolt is bizalommal tekint az új megoldás felé, mondta el a helyszín bemutatásakor. – „Először szkeptikus voltam, mikor ezt a tervet meghallottam. Azt hittem, hogy az épület rosszabb állapotban van, de amikor a polgármester felkérésére bejártuk az épületet, kellemesen csalódtam. A falak nem olyan vizesek, a tető a vártnál sokkal jobb állapotban van, és a nagy tér sok lehetőséget kínál. Számításunk szerint négy tantermet és 2-3 kisebb foglalkoztató termet tudunk kialakítani itt. Ezzel bizony jó néhány osztály hosszú távú igényeit ki tudjuk elégíteni.”

 

Tornaterem a következő cél?

 

Az új épületbe tornaterem valószínűleg nem fér, pedig a Klafszky szinte egész történelmén átívelő gondja, hogy a kis tornaszoba korlátozza a lehetőségeket. Az egyre több évfolyamot érintő mindennapos testneveléssel pedig már el sem férnek sokáig a gyerekek. Ám most a tervek szerint a hátsó szárnyak legrosszabb állapotban lévő épületeit megszüntethetik.

 

–„A távlati célok között ezért mindenképpen szerepelnie kell egy nagyobb tornaterem megépítésének, különállóan, az udvaron. Ezzel a bővítéssel már a tornaterem megépítése is lehetővé válik, helyünk így lesz hozzá, hiszen a régi, vizes és rossz hátsó szárnyak közül többet elbonthatunk, így hely lesz a tornateremre.” Ez persze még nem szerepel a hároméves tervben, de az igények mindenképpen szükségessé teszik ezt hosszú távon.

A működtető tankerület is örült a bővítés hírének és az iskola biztos megmaradásának. Az évek alatt jó közösségbe szerveződő, és az iskoláért is sok tevő szülők is nagyon örülnek, hiszen megmarad, megújul az iskola – mondta el az igazgató.

A központi iskola szürke épületében is folytatódik a felújítás: Nemrég az ablakokat cserélték ki, jelenleg pedig a járólapokat és a beltéri ajtókat újítják meg.

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-