Szúnyogirtás: Június 23/24-én, hétfőn vagy kedden végez földi füstös szúnyogirtást a katasztrófavédelem Jánossomorján; rossz idő esetén a pótnap 25-e, szerda. A gyérítést az esti órákban kezdik. A szer méhekre veszélyes, ezért a szükséges előkészületekre kérik a méhészeket!

Idén is a kormány és a katasztrófavédelem veszi fel a harcot a szúnyogokkal. Hétszáz településen kezdődik meg napokon belül a földi és légi gyérítés, várhatóan több hullámban. A céltelepülések között Jánossomorja is szerepel. A további irtások számát és pontos dátumait, és az alkalmazott szerek adatait, méhészeket érintő közleményeket később hozzák nyilvánosságra.

Tavaly az árvíz miatt kialakult szúnyogveszély miatt a vizes élőhelyek környékén állami forrásból folyt a vérszívók gyérítése az egész országban. Jánossomorján is több millió forint értékben több légi és földi irtás is zajlott. Idén ugyanerre számíthatunk, hozta nyilvánosságra június 19-én az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A mosoni sík települései idén nem kaptak a Magyar Turizmus Zrt. szúnyogirtást célzó támogatásából, így magukra maradtak. Jánossomorja már el is végeztetett egy légi irtást a hét elején, és további földi beavatkozások előkészítésébe is fogott. Az erre fordított önkormányzati összeg akár a két millió forintot is elérhette volna. Az állami beavatkozással azonban remélhetőleg nem lesz szükség külön önkormányzati irtásra. Tavaly gondot okozott, hogy az első irtások adminisztrációs hibából elkerülték Hanságligetet, ezért a város – a polgárőrség, rendőrség segítségével – kalauzolta oda a munkát végzőket. Erre idén is gondot fordít a városvezetés, szükség esetén maga végeztet gyérítést ott, közölte Dr. Kurunczi Károly polgármester.

Ha az időjárás engedi, akár hétfőn megkezdődhet a gyérítés a fővárosban és még hétszáz településen – közölte a katasztrófavédelem. Tájékoztatójuk szerint: „a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az enyhe tél, illetve a májusban nagy mennyiségben leesett csapadék következtében a vízzel borított területeken a csípőszúnyogok számára optimális tenyészőhelyek jöttek létre. A helyzetet rontja, hogy az árvízi szúnyogfajok a szokottnál is több petét raktak le, ezek a folyók és belvízi területek mentén vannak jelen, vagy már ki is keltek, vagyis extrém mértékű szúnyoginvázióra van idén nyáron kilátás. További kockázatot jelent, hogy a környező országokban megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) és számítani kell arra, hogy ezek a rovarok felbukkannak idehaza is, elsősorban a déli és nyugati országrészeken. A hazai járványügyi szakemberek szerint előfordulhat, hogy ez a szúnyogfaj berepül az országba és az enyhe tél, valamint a csapadékos időjárás miatt állandó jelenlétére is számítani kell. A kormány mindezek figyelembevételével döntött a szúnyoggyérítési feladatok átvállalása mellett.”

„A közbeszerzést elnyerő cégeknek összesen 820 ezer hektáron kell gyéríteniük a vérszívókat. Szeptember harmincadikáig 450 ezer hektáron légi kémiai, 350 ezer hektáron földi kémiai, 10 ezer hektáron légi biológiai és ugyanekkora területen földi biológiai irtásra vállalkoznak a cégek. Valamennyi helyen és módszerrel egy-hat alkalommal kell gyéríteniük. Az ütemtervet a hivatásos katasztrófavédelem határozza meg, és minden esetben közzéteszi azt központi honlapján és Facebook-oldalán.

A vállalkozók a feladathoz kizárólag az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által szúnyoggyérítésre engedélyezett irtószereket alkalmazhatnak. A kezelések során kiemelt figyelemmel kell lenniük a biztonsági és munkavédelmi előírásokra, valamint a lakosság egészségének és az élő környezet épségének védelmére.

Az idei szúnyoggyérítés összköltsége kicsivel meghaladja az 1 milliárd 499 millió forintot.”

 

Mosonmagyaróvár kistérség települései

Ásványráró

Bezenye

Darnózseli

Dunakiliti

Dunaremete

Dunasziget

Feketeerdő

Halászi

Hédervár

Hegyeshalom

Jánossomorja

Károlyháza

Kimle

Kisbodak

Lébény

Levél

Lipót

Máriakálnok

Mecsér

Mosonmagyaróvár

Mosonszentmiklós

Mosonszolnok

Mosonudvar

Püski

Rajka

Újrónafő

Várbalog

Vízpart agglomeráció

-hirdetés- -hirdetés-