Részletesen elolvashatják a Liget utcai kálvária-kápolna történetét az arra járók – a Mosonszentpéter Templomáért Alapítvány ugyanis feldolgozta a  Szent Mihály kápolna múltját. A kivételes szépségű műemlék a város egyik gyöngyszeme. Viszontagságos története során azonban sokszor fenyegette veszély a világháborús hősök emlékére állított épületet és a stációkat ábrázoló művészi domborműveket.

Tavasztól már tájékoztató tábla is várja a látogatókat a Liget utcai kápolnánál. A területet gondozó Mosonszentjános Templomáért Alapítvány ugyanis idősek segítségével felkutatta és a közönség elé is tárta az azóta felújított egyházi emlék igencsak szomorú történetét.

Évek óta itt tartják a városi keresztútjárást. Idén húsvétkor Kótai László atya a keresztény béketűrésről beszélt, amivel a hívó ember el tudja viselni az Isten által rá mért megpróbáltatásokat. Szinte maga a kálvária-kápolna is erről tanúskodik. A kápolnát 1945-ben emeltető Wachtler Istvánné lánya szerelmi bánatból öngyilkos lett a harmincas évek végén, mivel nem engedték, hogy ahhoz menjen, akit szeretett, máshoz akarták kényszeríteni. Ezért ő a Mosoni Dunába ölte magát.  Nem sokkal később az asszony férjét is elvesztette. Majd fia a második világháborúban magyar katonaként esett el az orosz fronton, feltehetően a Don menti harcokban 1942-ben – mesélte el Wenesz Károly, Jánossomorja díszpolgára, aki fiatalként maga is sokat dolgozott a családnál.

 

A Szent Mihály kápolna és kálvária felszentelése 1965-ben – Fotó: Valaha Volt Jánossomorja közösségi blog 

Az asszonyt nemsokára kitelepítették, a kápolnát csak a hatvanas években, sok helyi segítségével tudta felszenteltetni. A szocializmusban azonban elhanyagolták a kálváriát, a 80-as években majdnem játszóteret csináltak belőle. A hívek mentették át a rendszerváltáson: A Kovács-család például évtizedekig, kétkezi munkával gondozta a műemléket, gazoltak, a beázó tetőre mászva cserélgették a törött cserepeket, mentve, ami menthető.

Az épület a végét járta, mikor 14 évvel ezelőtt az alapítvány nekiállt a felújításnak. Minden évben szépül azóta, bár még jócskán akad javítanivaló. A Szent Mihály-kápolna a magyar hősök előtt tiszteleg eredeti célja szerint, sokáig Hősök Kápolnájának is hívták. Oltárkövén egy eleső magyar katona zuhan az angyal karjaiba. Az idő vasfoga és a rongálók ezt sem kímélték.

A stációk szintén Borsa Antal neves művész-restaurátorának munkái, amelyek magas művészi értéket képviselnek. Az alapítvány idén még egy járdát építtetne, és a kálváriát emeltető családról sem feledkeztek meg.

Németh Sándor a Mosonszentpéter Templomáért Alapítvány elnöke elmondta:  A szentpéteri temető egyik legszebb síremléke a Wachtler-családé, ahol a szomorú történetű család tagjai nyugszanak, kivéve az édesanyát, aki Németországban hunyt el. Most az alapítvány elhatározta, felújítja az elhanyagolt sírt, hogy ezzel is megköszönje a város egyik legszebb szakrális emlékét a családnak. Hozzátette, minden plébános és alapítványi elnök, tag, a templom közösségébe tartozó ember, vagy lokálpatrióta sokat tett, segített azért, hogy 14 év után mára ilyen szép a kálvária, vagy hogy egyáltalán megmaradt. Különösen az azóta elhunyt Nagy József és Czank Vilmos kanonok-plébános lenne büszke a mai kápolnára.

Az alapítvány egyben reméli azt is, hogy a város egyre inkább használja majd a kápolnát, sokan látogatnak majd el ide, elmélyülni, vagy gyönyörködi – a húsvéti ünnepkörön kívül akár a hősi halottak előtti tiszteletadásra is szolgálhat majd a szép szakrális emlék. De a kápolna az igaz szerelem jelképe is lehetne akár Jánossomorján…

2008 óta nem sokat változott – A Wachtler-család síremléke a szentpéteri temetőben – Fotó: JTV archívum

Hauptmann Tamás

 

-hirdetés- -hirdetés-