Nyakon csípték a csirkefogókat a hétvégén, minden mérkőzését elvesztette az érmes reményekkel startoló Jánossomorja Rascals a baseball idénykezdésen. Az álmos nyitány után a rendteremtés következik, mondta az edző.

A hétvégén a Magyar Kupa selejtezőivel kezdődött a tavaszi baseball idény a Jánossomorja Rascals számára. A mieink Óbudán mérkőztek a helyiek mellett a Szentendrével. A sorsolásból úgy tűnt, a továbbjutónak jó esélye van a végső győzelemre is, mivel a másik ág lényegesen gyengébb, itt zsúfolódott össze a magyar baseball éra krémje, vagyis ennél halálosabb csoportot el sem lehetett képzelni. Most nem nekünk állt a zászló az örök riválisok ellen. Az Óbudától szoros meccsen 5-4, re kaptunk ki, a kedvszegés után a Szentendre ellen már nagyon elúszott a hajó, 10-4-es végeredményt pakolhattak a sporttáskába a hazainduló jánossomorjaiak. Fekete Balázs edző szerint a fejekben kell rendet rakni az első forduló után, sok rövidzárlat volt a meccsen, ezt pedig most még csírájában meg kell fékezni, ha jó szezont szeretne a csapat. Márpedig…

Újdonság, hogy a 18-19 éves utánpótlás korosztály a felnőtt bajnokság harmadik osztályában méreti meg magát, első mérkőzésüket ők is a hétvégén vívták, itthon. Itt is vereség került a jegyzőkönyvbe, fiataljaink 9-6-ra kaptak ki a lényegesen tapasztaltabb és idősebb játékosokból álló Nemesvámos ellen. A vereség ellenére sok ügyes megoldást láthattunk, ami jogos reményeket ébreszt, hogy gyorsan felzárkóznak és rutint szereznek a fiatalok – mondta el a meccs után Fekete Balázs.

 

Érmes remények

Az előjelek jók voltak, hiszen korábban edzőmérkőzésen saját otthonában győztük le az Óbudát, az osztrák Schwechatot pedig 11-2 léptük le náluk. A mutatott teljesítmény kapcsán Fekete Balázs elsősorban a jó dobóteljesítményt emelte ki. A folyamatos utánpótlás erejét mutatja az a tény is, hogy a legfiatalabb 6-7 éves játékosok is önálló csapatot alkotnak, ezt hazánkban Jánossomorján kívül csak az Érd együttese mondhatja el magáról.

 

Interliga újra

A tavalyi szünet után a gárda ismét indul az Interligában, amit 2013-ban a növekvő anyagi terhek miatt nem vállalhattak. Idén nagyobb súllyal bírnak ezek a nemzetközi meccsek, hiszen az eredmény beleszámít a magyar bajnoki pontvadászatba is. A második vonalnak számító B csoportban a tavalyi szlovák bajnok Pozsony, a Szentendre az Érd és a Nagykanizsa vár a mieinkre, innen a győztes játszhat a feljutásért az A csoport kiesője ellen. Bár a hazai bajnokság sem lehet másodlagos, itt az alapszakasz a rájátszásig teljesen nyílt, a végső elszámolásnál a dobogós helyek valamelyikének megszerzése a cél.

 

Egy jenki a Rascals udvarában

Üde színfolt a csapatnál Aaron Fischer, egy 23 éves, egyesült államokbeli játékos, aki januárban érkezett Magyarországra, és a következő egy hónapban jelentős erősítése lehet a felnőtt csapatnak, emellett segíti a fiatalok felkészítésében is.

Aaron 4 éves kora óta baseballozik, Iowában az iskolai korosztályos csapatokban játszott, főiskolás együttesével pedig bejutott a Világliga küzdelmeibe, ami a legmagasabb szint az Egyesült Államokban.

A fiatalember a Nyugat-magyarországi Egyetem győri karán végez tanársegédi gyakorlatot ebben a félévben és emailben vette fel a kapcsolatot a Rascals edzőjével. Kedveli Magyarországot, az emberek vendégszeretetét, és örömmel látja, milyen ütemben fejlődik ez az Amerikában nagy népszerűségnek örvendő sport.

Hazájában már csak a nyári amatőr ligában püföli a labdát, és jánossomorjai közreműködésénél sem az eredményt tartja elsődlegesnek, sokkal fontosabb számára, hogy tapasztalatait és tudását átadva segítse a Rascals játékosainak fejlődését.

 

Prátser Krisztián – Hauptmann Tamás
(Fotók – korábbi felvételek)

-hirdetés- -hirdetés-