Szeptembertől már négy évfolyamon tartanak hittan és erkölcstan órákat. A megemelkedő óraszámok miatt sürgősen szükség volt új termek létrehozására az iskolákban. Ezért most közel nyolc millió forintot fordítottak erre a célra Szentjánoson, ahol az eddig szertárként használt romos épület újult meg.

Az erkölcstan és a hittan oktatást szeptembertől vezették be az első és az ötödik osztályban, felmenő rendszerben. Vagyis három év múlva mind a nyolc osztályban oktatják majd. A diákok választhattak, melyik tantárgyat tanulják majd éveken át. Az erkölcstan és a hittan a jó értékekre való nevelésben közös. Utóbbi a hit megélését is elsajátíttatja a gyerekekkel, persze az ő nyelvükön.

A gyerekek többsége római katolikus-, öt százalékuk református hittanórákra jár. Szeptembertől ezek mellett még a Hit Gyülekezetét is választhatják. Erről április végéig várja a családok döntését az iskola.

Az ügynek itt nincs vége. A hit és erkölcstan és a mindennapos testnevelés mellett a még mindig sok adatra épülő többi tananyag nem lett kevesebb. Az óraszámok így megemelkedtek. Ehhez pedig több tanteremre van szükség. Bella Zsolt igazgató szerint minden szükséges lépést megtettek, felmérték, melyik intézményben mit lehetne kezdeni a cél érdekében, sőt, Szentjánoson lassan be is fejeződik két új terem kialakítása. A központi iskolában a volt lottózót építik át. A sürgető beruházást soron kívül valósította meg az önkormányzat közel hét és fél millió forintból.


Az évekkel ezelőtt a város tulajdonába került épületet most – szinte az utolsó előtti pillanatban megmentve – teljesen felújították. Az udvaron parkosítanak és játszótéri eszközöket telepítenek nemsokára.

Az alsóban már a plusz órák nélkül is nagy a zsúfoltság. Hosszabbak a tanítási napok, több a tanulási nehézségek miatt külön órákat igénylő gyerek. Négy napközis csoporttal dolgoznak. A kétszáz alsós 65 százaléka napközis. Üres termük azonban, pedig égető szükség volna rá.

A volt lottózóban két új terem alakult, az egyik a napközi a másik fejlesztő foglalkozásokra, logopédiára, korrepetálásra. – „Egyre több tanulási nehézséggel küzdő gyerekünk van, akinek a tanulására is helyiség kellene.” – mondja Neubergerné Berta Barbara igazgatóhelyettes, az alsó tagozat vezetője. A fejlesztő teremmel a felső tagozatos teremszűkén is enyhítenek, hiszen az ottani diákok is ide járhatnak fejlesztő órákra, egy terem ott felszabadul.

Szentpéteren pedig a pincét alakítanák át hasonló céllal, amiről még várják a terveket és főleg azt, mennyibe is kerülhet a felújítás.

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-