Két jánossomorjai festő mutatkozott be Mosonmagyaróváron. A Fehér Ló közösségi házban szombaton este nyitották meg L. Burda Zsuzsanna és Móczi Sándor közös tárlatát, akik stílusban, témában is különböző, mégis erős egységbe szervezett képekkel vívták ki a közönség elismerését.

Harmóniát idéztek a kiállítást megnyitó táncosok a Fehér Ló közösségi házba. Ehhez pedig jól társult a két jánossomorjai alkotó, L. Burda Zsuzsanna és Móczi Sándor kiállított képeinek összhangja. A vendégeket Keresztény Gyula igazgató és Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere, országgyűlési képviselő is ennek szellemében köszöntötte. A képek jelentette lelki felfrissülésre hívták fel a figyelmet, illetve a város sokszínű kulturális miliőjét méltatták. A kiállítást a mosonmagyaróvári Karczagi Endre festőművész nyitotta meg és adott vidám, ám művészettörténészi alaposságú útmutatót a közönségnek a képek befogadásához.

Fotógaléria a képre kattintva!

Fotógaléria a képre kattintva!

Fotógaléria a képre kattintva!

L. Burda Zsuzsanna a rá jellemző módon az embert helyezte a középpontba, változatos, szinte kísérletező technikákkal. Kiállított képein azonban a nagy festők előtti főhajtás és a játékosság is megjelent. Modigliani, Klimt és mások szelleme idéződött meg a munkákban, ami az alkotó szerint a tiszteletteljes tanulás eszköze is.

 

Fotógaléria a képre kattintva!

Móczi Sándor aprólékos technikával fest, ragyogó fényeket és színeket idéz. Nem csoda, hiszen képein kalandos életének emlékei sorakoznak. Az egykori hajószakács az egész világot bejárta. Ám szerinte a tengeren, vagy a trópusokon látott fényeket, szépséget meg lehet találni Jánossomorján is. -“Ha elmélyülten figyelünk, akár egy sarokkőben is ott van ugyanaz a szépség.” Városunkat megjelenítő képei ezért egy idegen éleslátásával és egy itt lakó szeretetével ötvözve ragadják meg Jánossomorját.

Fotógaléria a képre kattintva!

Ennek csúcspontja Szélmalomharc című képe. Ezen a város határában álló kereszt, a mögötte felállított szélkerekek és egy, a szélnek nekifeszülő, kerékpárt taposó alak látható. A festő szerint a háttérben egymásba gabalyodó keréklapátok modern könyöklése, tülekedése ellentétben áll a századokat nyugodtan kibíró kereszttel, alatta a küzdelmesen a kereszt irányába hazafelé tartó alak pedig a válaszokat is megsejteti. Vitathatatlan, hogy a Jánossomorja lényegét kifejező képek egyik legjobbikát látja az, aki a Szélmalomharc elé lép.

Fotógaléria a képre kattintva!

A kiállításra nemcsak Mosonmagyaróvárról, Jánossomorjáról is sokan érkeztek. A tárlatot április hetedikéig tekinthetjük meg a Fehér Ló Közösségi Ház galériatermében.

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-